Nieuw meldpunt apotheken voor diefstal huidproducten

De brancheorganisatie voor apothekers heeft een meldpunt opgericht voor apotheken die slachtoffer zijn geworden van winkeldiefstal van huidproducten. Dat meldde de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Pharmacie (KNMP) gisteren op haar website. Vooral diefstal van Vichy-producten zou een probleem zijn. Officiële cijfers zijn nog niet bekend.

De KNMP wil door het meldpunt meer inzicht krijgen in de omvang en verspreiding van de diefstallen. Volgens woordvoerder Rob Sebes worden steeds meer apotheken slachtoffer van diefstal. “Het probleem lijkt vooralsnog het grootst te zijn in het noorden en oosten van het land. We zien wel dat het zich als een olievlek verspreidt naar het midden en westen.”

Ook Amsterdamse apotheken hebben last van winkeldieven, zo blijkt uit een rondgang. De Medsen Apotheek aan de Hoofdweg zette de Vichy-producten vorig jaar al achter glas. Het open concept van de apotheek werkte niet. “Vaak waren aan het einde van de dag dat de schappen leeggehaald”, legt een medewerkster uit. “Nu worden alleen de reclamezuilen leeggeroofd. Je kunt blijkbaar niks meer in de winkel uitstallen.”

Ook in Amsterdamse apotheken worden Vichy-producten gestolen. (Foto: Anne Vegterlo)
Ook in Amsterdamse apotheken worden Vichy-producten gestolen. Foto: Anne Vegterlo

Bij de Mediq Apotheek aan de Bos en Lommerweg kunnen ze zulke maatregelen niet treffen. “Mediq staat voor openheid en laagdrempeligheid”, vertelt een assistente. “Er wordt hier veel gestolen. We zetten nu vaak lege doosjes in de schappen.”

In november 2012 vroeg de KNMP al aandacht voor de diefstallen. “We zien een à twee keer per jaar een golf van meldingen. Toentertijd hebben we de politie gewezen op het probleem. Ook door extra aandacht in de media nam het aantal diefstallen af.”

De meeste Vichy-producten kosten rond de twintig euro. De schade loopt op tot honderden euro’s per apotheek per keer. Volgens de KNMP worden de meeste diefstallen gedaan door twee of drie personen. Een van hen leidt de assistente af terwijl de anderen de diefstal plegen. Er zijn vooralsnog geen meldingen van geweld.