"Vastgoedinvesteringen SNS vanaf begin slecht idee"

Het was een verkeerd besluit van SNS Reaal om in vastgoed te investeren. Dat zei ex-bankier en adviseur van SNS Reaal Peter Verhaar in het debat ‘SNS, een jaar later’ maandagmiddag in debatcentrum De Balie.

SNS Reaal besloot na de beursgang in 2006 op grote schaal te investeren in vastgoed. Deze beslissing leidde tot grote verliezen en werd de kleine bank uiteindelijk fataal. Op 1 februari 2013 nationaliseerde de Nederlandse staat SNS Reaal. Kosten voor de Nederlandse belastingbetaler: 3,75 miljard euro.

Jan Maarten Slagter, directeur van de aandeelhoudersvereniging Vereniging van Effectenbezitters (VEB), noemt de investering in vastgoed ‘een idee dat van het begin af aan fout was’. “Maar dat is achteraf makkelijk praten”, voegt hij toe. Verhaar vult aan: ”Banken moeten gewoon nooit met vastgoed te maken hebben. Het is gevaarlijk voor een bank. Een bouwfonds moet zichzelf staande kunnen houden.”

Aanstaande donderdag 23 januari presenteert de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal, ingesteld door minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA), de resultaten van het onderzoek naar de nationalisatie van SNS.

Er is aanvullend onderzoek nodig om vast te stellen of er ook sprake is geweest van wanbeleid. De VEB heeft een verzoek hiervoor neergelegd bij de advocaat-generaal van het gerechtshof in Amsterdam. De beleggersvereniging wacht nog op antwoord.