253 rookboetes Noord-Hollandse horeca

Een op de tien horecagelegenheden in Noord-Holland heeft afgelopen jaar na inspectie een boete gekregen. Zij overtraden het rookverbod. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag.

Van 1 januari tot eind november 2013 voerde de NVWA in totaal 2795 controles uit. De controles werden uitgevoerd in cafés, discotheken en andere horecagelegenheden. Onder andere horecagelegenheden vallen bijvoorbeeld restaurants en sportkantines. In totaal deelden de inspecteurs 253 boetes uit en 41 waarschuwingen. De boete voor een eerste overtreding bedraagt 600 euro en kan oplopen tot 4500 euro.

Onderzoeksbureau Intraval analyseert in opdracht van de NVWA jaarlijks de resultaten van alle horeca-inspecties. Ook doet het landelijk steekproefsgewijs onderzoek naar de naleving van het rookverbod. Daaruit concludeerde Intraval gisteren dat er steeds minder wordt gerookt in cafés en discotheken. 71 procent van de horecagelegenheden was afgelopen jaar rookvrij. Dit percentage lag een jaar eerder nog op 61 procent.

Staatssecretaris Van Rijn (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meldde dit gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn geen specifieke cijfers voor de regio Amsterdam bekend.