Koningin van de Wallen krijgt nieuwe bril

Het beschadigde standbeeld van majoor Bosshardt kreeg gisteren een nieuw montuur. Een portret van het boegbeeld van het Leger des Heils, dat zich inzette voor de zelfkant van de maatschappij.

Kunstenaar Peter de Leeuwe met 'zijn' majoor Bosshardt en haar nieuwe bril. (Foto: Susan Blanken)
Kunstenaar Peter de Leeuwe met ‘zijn’ majoor Bosshardt en haar nieuwe bril. (Foto: Susan Blanken)
“Tegen klootzakken doe je niks”, zegt Peter de Leeuwe, kunstenaar van het beeld van majoor Bosshardt op de Oudezijds Voorburgwal. December vorig jaar ontvreemden vandalen de bril van het standbeeld van de majoor. Nu plaatst een lasser de nieuwe bril op haar gezicht. “Een paar dronken Engelsen zullen dit wel hebben gedaan”, zegt De Leeuwe. “Die worden hier altijd stomdronken en denken dat ze alles kunnen maken.” Hij staat naast ‘zijn’ majoor en checkt of de lasser de bril er wel goed opzet. “Ze was een bijzondere vrouw, dus ze verdient het beste.”

Het standbeeld staat tegenover Oudezijds Voorburgwal 14, waar majoor Bosshardt jarenlang woonde en werkte. Afgelopen zomer werd het standbeeld onthuld. In de buurt is ook een brug naar haar vernoemd en er staat een beeld van haar in het Krasnapolsky Hotel. Daarnaast prijkt haar naam op een vliegtuig en kreeg ze een beeld in Madame Tussauds. Ze is nog steeds een bron van inspiratie voor velen.

Majoor Bosshardt

Op 8 juni 1913 wordt Alida Margaretha Bosshardt in Utrecht geboren. Op achttienjarige leeftijd woont zij een bijeenkomst van het Leger des Heils bij. Ze is zo onder de indruk dat ze direct besluit lid te worden.

Majoor Bosshardt werkte vanaf 1935 als heilsoldaat van het Leger des Heils ruim tien jaar in het Amsterdamse kindertehuis De Zonnehoek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht ze tientallen joodse kinderen onder bij pleeggezinnen. De Duitsers verboden het Leger des Heils, maar majoor Bosshardt bleef doorgaan met haar werkzaamheden. Hiervoor werd zij gestraft en bracht enkele weken door in een politiecel.

Prinses ontmoet koningin
In 1948 begon zij het Goodwillcentrum op de Amsterdamse Wallen voor evangelisatiewerk en sociale en maatschappelijke dienstverlening. Ze besteedde veel aandacht aan het helpen van prostituees, zwervers en alcoholisten. In 1965 maakte een bijzondere foto de majoor wereldnieuws. Op de foto trok prinses Beatrix vermomd met pruik, donkere bril en een oude regenjas met Bosshardt langs de Amsterdamse prostituees, cafés en bewoners van de oude binnenstad. Sindsdien werd de majoor jaarlijks op het paleis ontvangen en kreeg ze de bijnaam ‘Koningin van de Wallen’.

Erkenning
Decennialang was Bosshardt het boegbeeld van het Leger des Heils. Het publiek kent haar als de majoor, hoewel ze officieel de rang van luitenant-kolonel had. Ze ontving een groot aantal onderscheidingen, waaronder Officier in de Orde van Oranje Nassau, de Zilveren Eremedaille van de stad Amsterdam en de Yad Vashem-medaille van de staat Israël. Ook werd in 2006 een prijs naar haar vernoemd. De majoor Bosshardtprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving.

In juni 2007 overleed majoor Bosshardt op 94-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam. Enkele weken later riep het Leger des Heils een fonds in het leven ter herinnering aan majoor Bosshardt. Met het fonds ondersteunt het kerkgenootschap het werk van vrijwilligers in het centrum van Amsterdam, laagdrempelige evangelisatieactiviteiten en ontwikkelingsprojecten.

Peter de Leeuwe kijkt nadenkend naar de nieuwe bril. “Het is jammer dat dit nodig was. De oorspronkelijke bril had een veel smaller montuur, zoals haar echte bril. Deze lijkt meer op die van Jean-Paul Sartre, met van die dikke poten. Maar ja, dan kunnen ze hem in ieder geval niet meer jatten. Het is goed gelukt.” De lasser pakt zijn spullen in. De Leeuwe legt zijn hand op de schouder van het beeld. “Zo majoortje, kun jij het allemaal weer lekker in de gaten houden!”