Nobelprijswinnaar Roth ontvangt eredoctoraat

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Alvin Roth (62) heeft woensdagmiddag een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit eert de econoom voor zijn pioniersrol in het gebruik van elementen uit een economische theorie voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

De Amerikaanse hoogleraar Roth won in 2012 samen met Lloyd Shapley de Nobelprijs voor de Economie. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar matching in de economie. Twee economiestudenten interviewden Roth voorafgaand aan de uitreiking van het eredoctoraat in het gebouw van de faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Roetersstraat.

“Mensen vinden het belangrijk met wie ze omgaan, ze kiezen elkaar uit. Dat is matching. Als je een baan neemt, vind je het bijvoorbeeld belangrijk wie je werkgever is. Maar ook de werkgever moet jou aannemen”, zei Roth woensdag in het interview.

Roth past zijn economische matchingtheorie toe op verschillende markten. “Matchingkenmerken zijn van invloed op onze keuze voor een school, voor werk, maar ook voor een huwelijk. In veel markten kun je niet altijd kiezen wat je wilt, je moet ook gekozen worden.”

De hoogleraar kreeg zijn eredoctoraat uitgereikt tijdens de viering van de 382ste Dies Natalis van de UvA.

Het complete interview met Alvin Roth: