Voorlopig geen sprake van preventief fouilleren in West

Burgemeester Van der Laan ziet weinig in het plan van de VVD om preventief te gaan fouilleren in Amsterdam-West. Dit maakte hij donderdag kenbaar tijdens de gemeenteraadsvergadering. De VVD wil extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van een reeks recente liquidaties in het stadsdeel.

De VVD wil Nieuw-West het label ‘veiligheidsrisicogebied’ opplakken. Dit stelt de politie in staat om in dit stadsdeel preventief te controleren op wapens. ‘’Wapens horen niet in Amsterdam. Onze inwoners voelen zich niet langer veilig’’, zei VVD-raadslid Robert Flos tijdens de vergadering.

Volgens Flos is preventief fouilleren succesvol gebleken in de Pijp na enkele liquidaties in 2012. Van der Laan serveerde deze opmerking echter af. “Volgens mij was dat geen soortgelijke situatie. We moeten eerst onderzoeken of we hier inderdaad appels met appels vergelijken of dat we appels met peren vergelijken.”

De directe aanleiding voor het voorstel is de liquidatie in Slotermeer afgelopen zaterdagavond. In het bijzijn van zijn kinderen (1 en 8 jaar oud) en zijn vrouw werd een 39-jarige man doodgeschoten.