Commissie-Shahsavari krijgt groen licht

De Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdagmiddag unaniem ingestemd met het plan van aanpak van de enquêtecommissie-Shahsavari. Deze gaat het komende jaar de financiële wanorde van de gemeente onderzoeken.

foto: Jenne Jan Holtland
foto: Jenne Jan Holtland
In de raadsvergadering zei commissievoorzitter Marijke Shahsavari (CDA) het onderzoek te willen richten op twee hoofdzaken: de oorzaken van de “mogelijk structurele” financiële problemen in de gemeente en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden. Nadat Shahsavari de plannen uiteen had gezet, stemde de voltallige gemeenteraad ermee in.

De commissie zegt “patronen” te willen ontdekken in de talloze financiële incidenten van de afgelopen tijd. De Amsterdamse Dienst Belastingen maakte in december 2013 per vergissing 188 miljoen over aan duizenden burgers, in plaats van 1,88 miljoen. In september keerde de gemeente 430 duizend euro te weinig uit aan Amsterdammers die daar recht op hadden. Het onderzoek beperkt zich tot de periode juli 2002 tot december 2014.

Ook de Directie Middelen en Control (DMC), de financiële toezichthouder van de gemeente, staat onder druk. In november signaleerde accountantsbureau PricewaterhouseCoopers in een kritisch rapport “een directie in verwarring” en een “in zichzelf gekeerde” organisatie.

De komende maanden hoort de commissie de verantwoordelijken in openbare of besloten zittingen. Of minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gehoord zal worden, wil Shahsavari niet bevestigen. Asscher was van 2006 tot 2012 wethouder van Financiën in Amsterdam. Volgens Shahsavari zal de enquêtecommissie zich niet uitspreken over de positie van bewindslieden. “Daar gaan we niet over. Wij onderzoeken alleen wat is gebeurd en wat beter kan.” In het najaar, wanneer de commissie klaar hoopt te zijn, zullen college en gemeenteraad zich buigen over eventuele vervolgstappen.

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman zei zich tijdens de raadvergadering zorgen te maken over de impact die de enquête zal hebben op ambtenaren. Het onderzoek kan volgens haar voor onrust zorgen. Shahsavari zegde daarop toe dat dit de “volledige aandacht” van de commissie heeft.

Samen met Johnas van Lammeren (PvdD) nam Shahsavari in december het initiatief voor de enquête. Een raadsenquête is het zwaarste onderzoeksmiddel waar een gemeenteraad over beschikt. De mensen die opgeroepen worden, kunnen onder ede worden gehoord. De laatste keer dat Amsterdam besloot tot een raadsenquete was in 2009. Toen werden de uit de hand gelopen kosten van de Noord-Zuidlijn tegen het licht gehouden.