'Tot 3 maart wil ik niemand horen over verkiezingsuitslagen’

IMG_2038
Image By: Laurens Samsom

Rik Winsemius (29) is fractievoorzitter van stadsdeel De Baarsjes voor de Partij van de Arbeid (PvdA). In de aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart geeft hij ook leiding aan bijna driehonderd vrijwilligers.

AmsterdamWaarin onderscheidt de PvdA zich met uw manier van campagne voeren?
“Met de vrijwilligers gaan we van huis tot huis. We duwen de mensen niet meer zomaar een folder in de hand en we zijn ook minder aan het woord. In plaats daarvan vragen we wat de mensen belangrijk vinden in de buurt en daar reageren we op. Vervolgens houden we hen over die specifieke onderwerpen op de hoogte via email of sms.”

Dat is een wankel evenwicht. Trots Op Nederland (TON) vraagt ook naar de mening van burgers en past daar het partijprogramma op aan. Maar de PvdA staat juist bekend om haar idealen.
“We verzamelen onderwerpen door mensen te vragen wat ze positief en negatief vinden in de wijk. Wat we precies met die onderwerpen doen bepalen we natuurlijk aan de hand van ons partijprogramma. Als wij bijvoorbeeld horen dat iemand de helft van de Koran of de Bijbel wil verbieden, gaan wij niet zeggen: ‘Nou meneer, wat een goed idee.'”

Er is een hoop cynisme ten opzichte van de PvdA. Stuit u daar tijdens de huisbezoeken vaak op?
“Nee. We zouden op heel veel cynisme stuiten als we gaan vertellen wat de PvdA de komende vier jaar allemaal wil bereiken, want dan heb je snel de neiging om grootste idealen op te hangen. Mensen willen concreet weten wat je voor de buurt gaat doen. Dat doen wij dus door de mensen te vragen wat er beter kan.”

Dat is een slimme manier om de partij te presenteren, maar achterliggende sociale idealen blijven groots.
“Die blijven groots. Het heersende cynisme tegen de PvdA kan je alleen maar beetje bij beetje wegnemen door te blijven bouwen aan de samenleving die wij willen, met behulp van de burgers. Wij moeten keihard blijven werken en proberen waar te maken wat we zeggen.”

Verkiezingsuitslag
‘Keihard blijven werken’ klinkt zo gemakkelijk. Maar wordt u nooit neerslachtig als d dag in dag uit uw best doet, terwijl peilingen aangeven dat de PvdA kan rekenen op slechts elf zetels: een halvering van het aantal van vier jaar geleden?

“Ik ben van huis uit politicoloog, ik weet dat de invloed van beeldvorming over onze partij door de televisie en het internet groot is. Bovendien worden de stemmen voor driekwart bepaald door de landelijke politieke tendens. D66 heeft bijvoorbeeld in Amsterdam de afgelopen vier jaar echt niets gedaan, maar door het landelijke succes staan ze nu in de peilingen voor de gemeenteraad op acht zetels. Onze persoonlijke campagnestrategie maakt voor de eerstvolgende verkiezingen misschien maar vijf tot tien procent verschil, maar op de lange termijn zal het meer effect hebben. Wat ik nu doe, is het opbouwen van structureel contact tussen PvdA en iedereen in Amsterdam. Dat heeft tijd nodig.”

Hoe motiveert u uzelf als u naar eigen zeggen maar een klein gedeelte van de uitslag kan beïnvloeden?
“Ik ben een redelijk optimistisch en zonnig persoon. Een klein beetje cynisme helpt dingen te relativeren. Daardoor denk ik niet dat ik met een godswonder bezig ben, of dat Lodewijk Asscher de hemel op aarde is. Dat relativeringsvermogen mag alleen nooit afgaan van je enthousiasme. Ik haal enorm veel genoegen uit elke procent die we kunnen veranderen en ook heel erg uit het werk met vrijwilligers. Ik vind campagne voeren nog steeds het allerleukste wat er is. Wekelijks stop ik dertig uur, op vrijwillige basis uiteraard, in de campagne. Daarvan ga ik ongeveer tien uur langs de deuren, de andere tijd spring ik in als er iets mis gaat. Als mensen niet gemotiveerd zijn of tegen elkaar lopen te bitchen dan zeg ik: ‘Allemaal leuk en aardig, maar we werken met z’n allen keihard en bovendien vrijwillig dus laten we het leuk houden.’”

Kunt u dat volhouden ondanks de dreigende peilingen?
“Absoluut. Als ik me volledig inzet en bijvoorbeeld de laatste twee dagen niet meer slaap omdat we ergens om vijf uur   ’s ochtends al moeten staan, dan kan ik mezelf niets kwalijk nemen. Dan kan het nog steeds zo zijn dat ik een enorme domper krijg als ik op 3 maart de uitslag zie. Maar dan weet ik wel waar we aan hebben gebouwd voor de lange termijn. Tot 3 maart wil ik niemand horen over verkiezingsuitslagen. Men speculeert wel eens over de uitslag, maar daar moeten we ons niet mee bezig houden. We moeten ons gewoon concentreren op het voeren van de beste campagne ooit.”

Reblog this post [with Zemanta]