“Van angst is binnen de PvdA geen sprake”

Foto: Fractiebureau PvdA Amsterdam
Marjolein Moorman
Foto: Fractiebureau PvdA Amsterdam
Bang voor een slechte verkiezingsuitslag op 19 maart is Marjolein Moorman (39) niet. De fractievoorzitter en nummer twee op de lijst van de Amsterdamse Partij van de Arbeid (PvdA) weet waar haar partij voor staat. Dat de PvdA in een recente peiling vier zetels verliest, doet daar voor de universitair hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam weinig aan af.

Waar gaan deze gemeenteraadsverkiezingen over?
“De belangrijkste vraag is: in wat voor Amsterdam willen mensen leven? In een stad waar iedereen gelijke kansen krijgt en overal kan wonen of in een stad die alleen maar bereikbaar is voor mensen met veel geld?”

Kunt u dat concreter maken?
“Het gaat over hoe we omgaan met woningbouw in Amsterdam. De PvdA wil een stad waar buurten bestaan uit een mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Niet zoals in Londen een stad met een onbetaalbare binnenstad en een onleefbare buitenring. En het gaat over werk. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen aan de slag kan? De jeugdwerkloosheid in Amsterdam is twintig procent, onder allochtone jongeren zelfs veertig procent. Dat is een groot probleem.”

Wat wil de PvdA daar aan doen?
“Daar hebben we al het nodige aan gedaan. We hebben bij de vorige begroting 2,5 miljoen euro vrij gemaakt om startersstages te realiseren en jongeren zo meer kansen te bieden. Daarnaast willen we huizen bouwen waar mogelijk. Er zijn genoeg plekken in Amsterdam die nog ontwikkeld kunnen worden. Denk aan het marineterrein, de IJ-oevers of de Houthavens.”

In een recente peiling verliest de PvdA vier zetels in Amsterdam. Baart u dat zorgen?
“Nee. Wat moet ik met die informatie? Je kunt alleen maar je best doen. De enige peiling die er toe doet is die op 19 maart.”

Dat is een begrijpelijk antwoord, maar ook wat makkelijk.
“In de peilingen van 2006 en 2010 stonden we er ook niet goed voor. Wat heeft het voor zin om me zorgen te maken? De thema’s waar de PvdA voor staat zijn duidelijk voor ons en voor onze kiezers. We zetten in op wonen en op werk, we vechten tegen een tweedeling van de stad en tegen verharding. Dat is waar we de verkiezingen mee ingaan.”

Ook binnen de partij is men niet bang voor een slechte uitslag?
“Nee, absoluut niet. We hebben een geweldig campagneteam en iedereen heeft er enorm veel zin in. Van angst is binnen de PvdA geen sprake.”

Uw lijsttrekker Pieter Hilhorst ligt momenteel onder vuur. Heeft dat een negatief effect op de campagne?
“Dat denk ik niet. Natuurlijk, het verkeerd overmaken van 188 miljoen euro is een vervelende fout waarvan iedereen had gehoopt dat hij nooit was gemaakt. Binnen de gemeenteraad hebben we daar een pittige discussie over gevoerd en geconstateerd dat Pieter nu zijn uiterste best doet om het op te lossen. Hij is er in korte tijd in geslaagd het grootste deel van het geld terug te krijgen en heeft daar van alle partijen in de raad complimenten voor gekregen. Het belangrijkste is dat de resterende 1,5 miljoen euro ook terugkomt en dat het niet nog eens kan gebeuren.”

Tast het zijn geloofwaardigheid aan?
“Nee, geenszins. Ik vind Pieter een geweldige lijsttrekker én wethouder van Financiën. In de afgelopen vier jaar heeft de gemeente bijna een half miljard euro bezuinigd zonder dat de Amsterdammer daar veel last van heeft gehad. Daar heeft hij een belangrijke bijdrage aan geleverd.”

In die periode heeft de PvdA in de gemeenteraad een coalitie gevormd met GroenLinks en de VVD. Hoe zou u die samenwerking karakteriseren?
“Als goed en constructief. Het is een coalitie die elkaar wat gunt en die een breed spectrum van de politiek bestrijkt, dat is prettig. Met GroenLinks werken we al langer samen. Die liggen dichtbij ons. We hebben niet voor niets een lijstverbinding.”

Er moet een verschil zijn. Waarom moeten Amsterdammers in maart PvdA stemmen en niet GroenLinks?
“De PvdA is de perfecte combinatie tussen idealisme en realisme. Maar ik ga niets onaardigs zeggen over GroenLinks, daar vind ik het een te vriendelijke partij voor.”

Ik stel de vraag anders: wat is een keuze die GroenLinks heeft gemaakt in de afgelopen periode die de PvdA niet of anders zou maken?
“We leggen de accenten anders. Volgens mij ziet iedere kiezer waar die verschillen liggen en hoef ik ze niet aan te wijzen.”

U kunt er toch wel iets over zeggen?
“Er is een duidelijk onderscheid aan te wijzen op het gebied van veiligheid. Wij vinden dat je soms logische keuzes moet maken en niet moet blijven hangen in ideologie. Neem cameratoezicht. Afgelopen week was ik in Venserpolder in Zuidoost. Bewoners gaven aan dat sinds er daar een camera hangt, het gevoel van veiligheid enorm is toegenomen. Dan blijkt dat het werkt. Wij willen die afweging tussen privacy en veiligheid wel maken. GroenLinks maakt daar een andere keuze.”

Zou u een voortzetting van de huidige coalitie zien zitten?
“Ik vind dat je heel voorzichtig moet zijn met dat soort voorspellingen. Het is aan de Amsterdammers nu, niet aan mij. Zij moeten hun stem uitbrengen en aangeven welke coalitie ze het liefst zien. Dat is democratie.”