PvdA 'creëert alleen maar spannende jongensboeken'

DSCF4759Afgelopen dinsdag was de laatste dag dat politieke partijen zich konden aanmelden om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. In Amsterdam doen 19 partijen een gooi naar raadszetels, waaronder Tulpen voor Amsterdam en Amsterdamsche Belangen (AB). Deel 2 van een serie over de gemeenteraadsverkiezingen.

Amsterdam –
Onvrede over de PvdA overheerst bij twee kleine partijen die in 2010 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Beiden zijn het oneens met de huidige koers van de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam. “De Partij van de Arbeid (PvdA) maakt allerlei nieuwe leuzen, ze creëert alleen maar spannende jongensboeken”, zegt lijsttrekker Joop Dekker (63) van de partij Amsterdamsche Belangen. “De PvdA is geen sociaal democratische partij meer, maar waait een beetje met alle winden mee. Het is geen seculiere partij meer, en ook geen partij van de gelijkheid”, zegt lijsttrekker Clyde Moerlie (43) van Tulpen voor Amsterdam.

 Moerlie was lid van de PvdA, maar stapte anderhalf jaar geleden uit de partij. De oud-PvdA’er kon zich niet meer vinden in het integratiebeleid van de PvdA in Amsterdam. “De partij wilde aparte fitnesslessen voor Islamitische vrouwen toestaan, als ze niet samen met mannen willen sporten. Maar mensen afschermen in de samenleving is geen vorm van integratie. De PvdA vindt het bovendien geen probleem als je tijdens je werk uit geloofsovertuiging iemand geen hand wil geven. Wij vinden dat puur discriminerend, want iedereen moet gelijk behandeld worden. De PvdA maakt gewoon een potje van integratie.”

Praten met de burger

 Ook Joop Dekker van Amsterdamsche Belangen spreekt zich uit tegen de arbeiderspartij. “Vroeger heb ik ook wel eens op de PvdA gestemd, want ik dacht dat het een partij was die stond voor de samenleving. Maar ze zijn te groot geworden, te makkelijk, denken ‘o dat doen wij wel eventjes’. Praten met de burger is er niet meer bij.”

Dekker beschrijft de partij als ‘valse hoop PvdA’. “Ze zeggen dat ze mensen die in armoede leven, ondersteunen. Maar dat gebeurt niet.” Ook irriteert hij zich aan de laksheid van politici over de Noord-Zuidlijn. “Bij de Noord-Zuidlijn hebben ze nu een commissie ingesteld, maar die mensen kunnen ook niet zien hoe het onder de grond zit. Het zijn geen profeten.”

Dekker wil met zijn partij “mensen die het moeilijk hebben meer kansen geven.”  Daarom moet er beter nagedacht worden over grote risicovolle projecten die veel geld kosten, zoals de Noord-Zuidlijn, aldus de lijsttrekker.

Kiezers

Tulpen voor Amsterdam heeft maar zeven mensen op haar lijst van verkiesbare politici. “We wilden wel meer mensen op de lijst hebben, maar we zijn natuurlijk vrij laat begonnen.” Wel richt de partij zich tijdens de verkiezingscampagne op een specifieke groep kiezers. “We richten ons vooral op de groep die erg boos is op de PvdA. Mensen die het oneens zijn met het huidige integratiebeleid, maar niet thuishoren bij Trots op Nederland (TON) of de Partij Voor de Vrijheid (PVV).”

Dekker van Amsterdamsche Belangen, die in totaal zestien politici op haar lijst heeft staan, heeft minder duidelijkheid over haar doelgroep. “Er zijn gewoon heel veel mensen die in onvrede leven in Amsterdam. Die moeten op mij stemmen. Maar ik ga niet voor kiezers op sinaasappelkisten staan of zoiets.”