Bewoners Amsteldijk tegen Huis in de Pijp

Woon- en zorgcentrum Amsteldijk
Woon- en zorgcentrum Amsteldijk

Amsterdam – Tenminste twintig van de honderd bewoners van het woon- en zorgcentrum Amsteldijk in de Pijp zijn tegen het Huis in de Pijp, een buurtcentrum op de begane grond van het zorgcentrum. Dat zegt mevrouw Berkhout (92), bewoonster van Amsteldijk. In het Huis in de Pijp kunnen ouderen en mensen met een beperking terecht voor activiteiten, maaltijden en informatie. Het buurtcentrum is gisteren feestelijk geopend.

“Amsteldijk is tenslotte een rusthuis, en het is pittig druk met al dat in- en uitgeloop. Voor ons is de begane grond een soort woonkamer”, aldus Berkhout. Volgens de bewoonster zijn er ook handtekeningen ingezameld tegen het Huis in de Pijp, die zijn aangeboden aan de manager van Amsteldijk, Jannette Hoek. Wie dat heeft gedaan wil Berkhout liever niet zeggen. “Maar toen ze bij mij kwam had ze er al meer dan twintig.”

Voor manager Hoek is deze informatie “volkomen nieuw”. “Ik weet wel dat er bewoners zijn die niet blij zijn met het Huis in de Pijp, maar ik weet niets van handtekeningen. Zo’n actie zou geen effect hebben, want de beslissingen zijn al genomen en die zijn onomkeerbaar. De bewoners hadden eerder met hun bezwaren moeten komen. Toen we met de plannen bezig waren is er uitgebreid gecommuniceerd met de cliëntenraden.”

Nel Klaasse Bos, kwartiermaker van het Huis in de Pijp, heeft gehoord van de handtekeningen. Volgens haar waren het er zelfs bijna vijftig. “Fantastisch, dat betekent dat het echt leeft. Voor de bewoners is het ook een hele stap. Zij denken ‘het is ons huis, wat moeten wij met die buurt?’”

Lees hier een uitgebreid interview met Klaasse Bos over het Huis in de Pijp.