Vaste samenwerking Fashion Week en Bont voor Dieren

De organisatie van de Amsterdam Fashion Week (AFW) gaat een vaste samenwerking aan met Bont voor Dieren. Dat maakte Holly Syrett, manager van het Amsterdam Fashion Week Business Programme woensdagmiddag bekend tijdens het evenement Sustainable Stories in Pakhuis de Zwijger.

De samenwerking houdt in dat Bont voor Dieren een vaste bijdrage gaat leveren aan het opleidingsprogramma van de Amsterdam Fashion Week. De stichting, die zich inzet voor de bescherming van pelsdieren, krijgt de ruimte om binnen dit programma workshops te organiseren waarin ze jonge ontwerpers informeren over bontgebruik.

Foto: Joeldinda
Foto: Joeldinda
“De organisatie van de Amsterdam Fashion Week heeft een statement gemaakt door met ons samen te werken”, vindt Nicole van Gemert, directeur van de Stichting Bont voor Dieren. “Wij hopen samen met AFW modestudenten en ontwerpers te inspireren verantwoordelijke keuzes te maken.”

In december liet de directie van AFW al weten meer bewustwording te willen creëren omtrent het gebruik van bont. Ook besloot zij shows die volledig draaien om ontwerpen met bont van de Fashion Week 2013 te weren. Dit naar aanleiding van een open brief waarin meer dan honderd ontwerpers, stylisten, fotografen en bekende Nederlanders de directie van AFW verzochten voor een bontvrij beleid te kiezen.

De AFW doet bont echter niet helemaal in de ban. “Wij zijn geen modepolitie. We vinden dat het gebruik van bont de verantwoordelijkheid is van de ontwerper”, aldus Bart Maussen, directeur en medeoprichter van AFW. “We zijn heel hard op weg om Amsterdam als internationale modehoofdstad op de kaart te zetten. Als we op voorhand zouden verbieden om bontitems te showen, kunnen we die ambities vergeten.”