Meerderheid Amsterdamse raad tegen verbod salafistische organisaties

Stopera
Stopera

AMSTERDAM Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is tegen een mogelijk verbod op salafistische organisaties. De raad steunt burgemeester Eberhard van der Laan, die vorige week zei te twijfelen over een verbod.

Een meerderheid van coalitiepartijen D66 en SP met oppositiepartijen GroenLinks, Partij van de Dieren en Partij van de Ouderen vindt een verbod niet wenselijk, zeggen de partijen in reactie op het onderzoek van de Tweede Kamer naar de mogelijkheid tot een verbod op salafistische organisaties. “Een verbod is flauwekul”, zegt fractievoorzitter Rutger Groot Wassink (GroenLinks). “Samenwerking met geloofsorganisaties zie ik liever niet. Alleen bij het Leger des Heils vind ik samenwerking te rechtvaardigen en zelfs dan heb ik liever dat ze de heilsgedachte laten varen.”

De andere partijen steunen het onderzoek van de Kamer, zonder zich duidelijk uit te spreken voor een verbod. SP steunt het onderzoek ook, maar is tegen een verbod. “Wij zijn niet van de gedachtepolitie”, zegt fractievoorzitter Daniël Peters (SP).

Vorige week zei burgemeester Van der Laan in radioprogramma Dit is de Dag dat hij aarzelde over een verbod. Hij maakt een onderscheid tussen religieus-politiek en gewelddadig salafisme. Over een verbod op de eerste twee wil hij niet spreken. “Iemand mag religieus gek zijn, als hij maar niks doet.”

Ook over een verbod op de gewelddadige variant heeft de burgemeester zijn twijfels. “Ik ben geen watje, maar ik vind de dialoog het allerbelangrijkste. Ik weet niet of verbieden daarbij hoort. Ze moeten zich aan de wetten houden, maar als je het op voorhand verbiedt, zorg je misschien voor meer geweld in plaats van minder.”

Imam Mahmoud el Sharshaby van de Amsterdamse salafistische stichting en moskee El Tawheed meent eveneens dat contact met de gemeente belangrijk is. Niet per se om radicalisering te voorkomen, want “dat is niet onze taak”, maar omdat een verbod de grondwet schaadt en de rechtsstaat in gevaar brengt. Rasit Bal van het Contactorgaan Moslims en Overheid sluit zich hierbij aan. “Het is goed dat burgemeesters zich tegen een mogelijk verbod uitspreken.”