Amsterdam op shortlist European Capital of Innovation Award

Foto: Laurent Simonis via Compfight cc
Foto: Laurent Simonis via Compfight cc
AMSTERDAM – Amsterdam is een van de negen steden die op de shortlist staat voor de European Capital of Innovation Award. Het is de tweede keer dat de prijs uitgereikt wordt. Er is meer dan een miljoen euro aan prijzengeld te vergeven.

De wedstrijd is een initiatief van de Innovation Union, een onderdeel van de Europese Unie dat het klimaat voor innovatie binnen de Unie wil verbeteren. Amsterdam wordt geroemd vanwege de “bottom-up” aanpak, “gebaseerd op slimme groei, leefbaarheid en digitale en sociale innovatie”, aldus de jury van onafhankelijke experts. De overige finalisten zijn Berlijn, Eindhoven, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen. Er waren 36 aanmeldingen.

De winnaar van de European Capital of Innovation Award, of iCapital award, krijgt 950 duizend euro. De prijs heeft als doel de verdere ontwikkeling van innovatieve projecten te ondersteunen. Ook de steden op de tweede en derde plaats winnen een geldprijs: 100 duizend en 50 duizend euro. De prijs wordt uitgereikt in maart, op welke dag precies is nog niet bekend.

De iCapital award ging bij de eerste editie van de wedstrijd in 2014 naar Barcelona. De Spaanse stad werd geprezen voor het “introduceren van nieuwe technologieën om de stad dichter bij de burgers te brengen”, volgens het juryrapport.