Een gastheer met een sleutel

Meer dan zevenduizend Amsterdammers bieden hun huis aan als vakantiewoning. Maar verhuren kost tijd en dat heeft niet iedereen. Amsterdamse sleutelbureaus zijn “gastheer” van de verhuurder en nemen deze zorg weg.

Er zijn tussen de tien en twintig sleutelbureaus in Amsterdam (foto: Flickr)
Er zijn tussen de tien en twintig sleutelbureaus in Amsterdam (foto: Flickr)

Twee weken zonvakantie zijn geboekt. Fijne mensen om in de woning te overnachten gevonden. Maar door onhandige vliegtijden wordt de sleuteloverdracht lastig. En met twee verschillende huurders is er weinig ruimte om tussentijds schoon te maken. Het zijn bekende problemen voor vakantieverhuurders.

Nieuwe markt
Sinds 2011 zijn er steeds meer jonge ondernemers die op deze markt inspelen. Zogeheten sleutelbureaus zorgen naast sleuteloverdracht vaak ook voor de schoonmaak van het pand en contact met de huurder(s). Eventueel onderhouden ze profielen van de woning op verscheidene websites voor vakantieverhuur, zoals Airbnb, Wimdu en Flipkey.

Nanne Veenstra (33) en Nick Kirtley (32) waren met Key-Bnb een van de eerste sleutelbureaus in Amsterdam. Ze begonnen klein, met ieder nog een baan ernaast, maar groeiden mee met Airbnb. Sinds september werken ze fulltime aan hun bedrijf. “We hebben nu zo’n twee- a drieduizend boekingen afgehandeld”, vertelt Veenstra, die zich inmiddels ook buigt over boekingen en marketing. De honderd verhuurders die zij op dit moment bedienen, wonen in Amsterdam en Den Haag. Het zijn zowel mensen die een weekendje weg gaan als reizigers die hun woning voor langere tijd verhuren. “Ook hebben we klanten die een bed and breakfast runnen of beschikken over een vergunning voor short stay verhuur.”

Gastheer
Bij de gemeente zijn inmiddels vijftien sleutelbureaus bekend. Ze hanteren vergelijkbare prijzen. Sommige diensten kunnen los ingekocht worden: een sleuteloverdracht kost gemiddeld zo’n 30 euro en met schoonmaak erbij 65 euro. Het meest gebruikelijk is een “totaalpakket” waarbij ook beheer van het profiel is inbegrepen. Hiervoor vragen de meeste bedrijfjes tussen de 20 en 25 procent van de huuromzet. “We zijn een soort gastheer”, vertelt Guido van Rooy van sleutelbedrijf AirBnButler. “We zorgen dat de huurder het naar zijn zin heeft.”

De sleutelbureaus zijn niet aansprakelijk voor diefstal, schade of verlies. Hiervoor leunen de meeste ondernemers op een verzekering die door vakantieverhuurwebsites wordt aangeboden. Airbnb vergoedt bijvoorbeeld tot 700.000 euro aan schade.

Illegale hotels
Wel zijn er regels. De Amsterdamse gemeente heeft voor vakantieverhuurders een maximum opgesteld van zestig dagen per jaar. “Als je langer dan twee maanden per jaar niet in je eigen huis woont en onderverhuurt, dan spreken we van een illegaal hotel”, vertelt wethouder Laurens Ivens (SP, wonen). Ook mogen er niet meer dan vier mensen tegelijk in een woning overnachten om overlast te voorkomen. Wie hier verantwoordelijk voor is? “De verhuurder natuurlijk. Maar er zijn sleutelbureaus die willens en wetens huizen langer onderverhuren. Dat zou zo maar eens strafbaar kunnen zijn, de wet is hier nog onduidelijk over.”

Volgens Dirk Minnebo van sleutelbedrijf Iambnb schiet de handhaving van de gemeente tekort. “Als je een huis zoekt voor zes personen in Amsterdam, blijven er nog tweeduizend over. Die illegale hotels pik je er zo uit.” Toch is hij blij met de Amsterdamse gemeente. “Het is een van de weinige steden waar de regels duidelijk zijn.”

De wethouder snapt de opmerking wel. “We hebben qua wetgeving niet de makkelijkste weg gekozen. We hadden het simpelweg kunnen toestaan, maar dan waren er mensen gaan klagen. Hadden we het verboden, dan maken we goed gebruik van de ruimte onmogelijk. Er zijn zo’n 400.000 overnachtingen via vakantieverhuur per jaar in Amsterdam, het is goed voor de stad.”

Met al deze drukbezette huizen ontstaat echter een nieuw probleem: wat doen toeristen die van Schiphol komen en hun appartement nog niet in kunnen? Die lopen soms uren rond met hun koffer. De kluisjes op Centraal Station zijn, zeker in de zomer, vaak vol. Ook hier is aan gedacht. Een aantal sleutelbureaus werkt al samen met bagageopslag Drop and Go. Weer een nieuwe sector in het kielzog van Airbnb.