Van der Laan: ‘Organisator heeft optreden zelf afgezegd’

De uitbater van de concertzaal in Osdorp waar de Turkse band Grup Yorum zaterdag zou optreden, heeft het evenement zelf afgelast. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op vragen van de Amsterdamse gemeenteraad.

Burgemeester Eberhard van der Laan (Foto: Patrick Ravensbergen)
Burgemeester Eberhard van der Laan (Foto: Patrick Ravensbergen)

Afgelopen weekend ontstond ophef over het aflasten van optredens van de Turkse band. Grup Yorum staat bekend om zijn extreemlinkse sympathieën. Enkele media meldden dat een ander optreden van de band in Amersfoort op last van de AIVD werd afgezegd.

Volgens Van der Laan was dit in Amsterdam niet het geval. “Zaterdag werd ik door de politie gebeld over een band met liedjes met opruiende teksten, die een bepaalde terreurorganisatie zou verheerlijken.” In tegenstelling tot zijn collega in Amersfoort, adviseerde hij het optreden door te laten gaan. “Maar met een voorwaarde: zodra er bij het optreden een strafbaar feit wordt gepleegd, grijpen we in.”

De eigenaar van het partycentrum zei tegen AT5 dat hij door een wijkagent bedreigd werd met een inname van zijn vergunning, als hij het optreden toestond. Van der Laan ontkent dit verhaal.

Hoofdcommissaris van de politie Peter Jan Aalbersberg antwoordt op vragen uit de raad wel dat de man door een agent gebeld is. Deze deelde de eigenaar mee dat “het niet verstandig is om het optreden door te laten gaan”. Aalbersberg: “Daarna heb ik erachteraan gebeld om dat terug te draaien.”

Volgens de burgemeester besloot de uitbater toen het optreden af te zeggen.

De Facebookpagina van de band vermeldt dat het optreden gepland stond in de Sky Palace, Osdorp. Eigenaar Alper Bulduk ontkent dit en noemt Kristal Party Events, dat in hetzelfde gebouw gevestigd is. De eigenaar van Kristal Party Events ontkent alle betrokkenheid en weigert te reageren.