Nieuwjaarsborrels gemeentelijke diensten sober in 2011

Amsterdam 7 jan – De nieuwjaarsborrels van de gemeente Amsterdam waren karig dit jaar. De gemeentelijke diensten gaven hiermee gehoor aan de oproep van burgemeester Van der Laan de om de nieuwjaarsrecepties in 2011 af te lasten of te versoberen vanwege de bezuinigingen. De borrels werden alleen voor het eigen personeel gehouden en veel diensten hadden zelfs geen receptie.

Alle diensten hebben aan Van der Laans oproep gehoor gegeven, weet Van der Laans woordvoerder Bartho Boer met zekerheid te zeggen. “Wij als afdeling Bestuursvoorlichting hebben dit plan van het college van burgemeester en wethouders doorgezet. Ik heb van de directeuren van alle ruim dertig diensten de verzekering gekregen dat ze zich hier aan zouden houden.”Een rondgang bij verschillende diensten levert hetzelfde beeld op. Een aantal diensten, zoals Economische Zaken en ICT, gaat er prat op van zichzelf een sobere dienst te zijn en überhaupt nooit een nieuwjaarsreceptie te organiseren. Een kerstborrel organiseren ze wel. Sober, in lijn met de oproep van Van der Laan. Andere diensten zoals Maatschappelijke Ontwikkeling hielden wel een nieuwjaarsreceptie, maar alleen voor het personeel en in het eigen pand.

De voormalige gemeentelijke dienst Brandweer Amsterdam-Amstelland overtroeft iedereen in soberheid. Reünisten organiseerden de receptie afgelopen dinsdag op vrijwillige basis. Muziek uit de stereotoren, opgewarmde erwtensoep uit blik en zelfgehaalde drank. Voor maximaal een paar honderd euro waren ze klaar voor honderd bezoekers.

Andere diensten weigeren kenbaar te maken hoeveel ze betaald hebben voor de receptie – en hoeveel ze hebben bespaard ten opzichte van voorgaande jaren. “Natuurlijk is het belastinggeld dat we uitgeven. Toch wil ik niet meer zeggen dan dat het een modest bedrag is”, zegt Priscylla Beentjes, adjunct-directeur Dienst ICT.

Foto: Micon (Flickr)
Budgethelden Brandweer Amsterdam-Amstelland serveren erwtensoep. Foto: Micon www.Flickr.com

Het precies bespaarde bedrag lijkt niet bekend. Al met al ‘zal het wel om tonnen gaan’, schat Boer. Dat de recepties dit jaar zijn geschrapt of versoberd, betekent volgens hem niet dat de recepties met terugwerkende kracht als overbodig moeten worden beschouwd. Boer: “Bezuinigen is ook ophouden met dingen die je wel degelijk belangrijk vindt. De koek is tegenwoordig nu eenmaal een stuk kleiner.”

De gemeente Amsterdam moet tot 2014 nog honderden miljoenen bezuinigen. Dus is het ongepast om honderdduizenden euro’s uit te geven aan verschillende nieuwjaarsrecepties. Dat zei Van der Laan eind december. De receptie van de gemeente in het Concertgebouw blies hij af, hetgeen al goed is voor een besparing van zo’n 150.000 euro.

De bezuinigingen die de gemeente tot 2014 gaat doorvoeren, gaat iedere Amsterdammer in zijn portemonnee voelen. Daarom riep burgemeester Van der Laan de Amsterdamse gemeentelijke diensten op om de nieuwjaarsrecepties voor 2011 af te lasten of te versoberen. Die oproep heeft veel gehoor gevonden. De borrels werden alleen voor het eigen personeel gehouden. Veel diensten hadden er zelfs niet een.

Aan Van der Laans oproep hebben alle diensten gehoor gegeven, weet Van der Laans woordvoerder Bartho Boer met zekerheid te zeggen. “Wij als afdeling Bestuursvoorlichting hebben dit plan van het college van burgemeester en wethouders doorgezet. Ik heb van de directeuren van alle ruim dertig diensten de verzekering gekregen dat ze zich hieraan zouden houden.”

Een rondgang bij verschillende diensten levert hetzelfde beeld op. Een aantal diensten, zoals Economische Zaken en ICT, gaat er prat op van zichzelf al een sobere dienst te zijn en überhaupt nooit een nieuwjaarsreceptie te organiseren. Een kerstborrel organiseren ze dan weer wel. Sober, in lijn met de oproep van Van der Laan. Andere diensten zoals Maatschappelijke Ontwikkeling hielden wel een nieuwjaarsreceptie, maar alleen voor het personeel en in het eigen pand.

De voormalige gemeentelijke dienst Brandweer Amsterdam-Amstelland overtroeft iedereen. Reünisten organiseerden de receptie afgelopen dinsdag op vrijwillige basis. Muziek uit de stereotoren, opgewarmde erwtensoep uit blik en zelfgehaalde drank. Voor maximaal een paar honderd euro waren ze klaar voor honderd bezoekers.

Andere diensten weigeren kenbaar te maken hoeveel ze betaald hebben voor de receptie – en hoeveel ze hebben bespaard ten opzichte van voorgaande jaren. “Natuurlijk is het belastinggeld dat we uitgeven. Toch wil ik niet meer zeggen dan dat het een modest bedrag is”, zegt Priscylla Beentjes, adjunct-directeur Dienst ICT.