Al Jazeera niet op de Amsterdamse kabel

aljazeera

Amsterdam, 2 feb- Al Jazeera komt de komende anderhalf jaar niet op de Amsterdamse kabel. Dat zeiden de Amsterdamse Programma Raad en kabelmaatschappij UPC vandaag tegen NAP nieuws.

Zij reageren hiermee op de oproep van GroenLinks om Al Jazeera standaard op televisie te laten zien. Naar aanleiding van de onrusten in Kairo hield mediawoordvoerder van GroenLinks Evelien van Roemburg gisteren op AT5 een pleidooi voor de Arabische zender: “We willen een divers nieuwsaanbod in Amsterdam. Al Jazeera hoort daar natuurlijk bij.”

Te weinig animo

UPC haalde Al Jazeera vorige jaar uit de lucht omdat er  volgens UPC te weinig animo voor was. Wel is Al Jazeera nu tijdelijk te volgen op het digitale kanaal van UPC nadat er op Twitter massaal om gevraagd werd. “Dat zal een paar weken duren, afhankelijk van de ontwikkeling in Egypte”, zegt Ronald Sutmuller van UPC.  “Maar op de analoge kabel kunnen we het er niet zomaar opzetten.” Bovendien heeft de Amsterdamse Programma Raad (APR) net het bindend advies uitgebracht voor de indeling in 2011 en 2012. “Daar is Al Jazeera niet in meegenomen.”

‘Niet inspelen op actuele gebeurtenissen’

Jedidjah Julia Noomen, voorzitter van de APR,  had nog niet gehoord over de oproep van GroenLinks en is verbaasd: “Het advies van de APR kan niet inspelen op actuele gebeurtenissen zoals nu in Egypte. Misschien zijn er volgend jaar wel opstanden in China en willen politieke partijen een Chinese zender.” Ze vindt het goed dat GroenLinks voor diversiteit pleit, maar volgens haar begrijpt de partij niet dat de situatie op de kabel ‘heel complex’ is. “De kabel is in handen van UPC. Er zijn maar zes zenders welke UPC op ons advies verplicht moet overnemen.”  Bij het samenstellen van het advies is Al Jazeera dit jaar wel weer besproken. Maar volgens Noomen hoort Al Jazeera voor de Amsterdamse burger niet bij de belangrijkste zes.  “Laat GroenLinks eerst maar hard maken dat dat wel het geval is”.

‘Italiaanse toestanden’

Andere partijen uit de Amsterdamse gemeenteraad steunen de oproep van GroenLinks overigens niet. Marja Ruigrok(VVD): “Persoonlijk zou ik Arte wel terug willen op de kabel. Maar ik vind dat wij daar helemaal niet over gaan.” Ook Marjolein Moorman (PvdA) benadrukt het belang van de afstand  tussen politiek en media. “Anders krijg je Italiaanse toestanden.” Jan Paternotte (D66) vindt dat er eerst marktonderzoek gedaan moet worden. “Ik vermoed dat meer Amsterdammers CNN willen dan Al Jazeera, maar ik ben benieuwd.”  Daniel Bulthuis (GroenLinks) laat weten verder geen stappen te ondernemen: “We wilden met onze oproep alleen maar het debat openen bij UPC en de APR.”

Enhanced by Zemanta