Te grote kans op doden door Amsterdamse benzinereus

Oiltanking Amsterdam. Het grijze vierkante gebouw links is buurbedrijf Fetim. Foto: Google maps
Oiltanking Amsterdam. Het grijze vierkante gebouw links is buurbedrijf Fetim. Foto: Google maps

Amsterdam, 2 feb – Er is een te groot risico dat mensen overlijden als er iets misgaat bij Oiltanking BV, een benzineopslagbedrijf in het Amsterdamse stadsdeel Westpoort. Dit is al sinds 2008 bekend, maar er zijn nog geen maatregelen genomen.

Dit blijkt uit de milieuvergunningen van Oiltanking. Het bedrijf ligt zo dicht tegen buurbedrijf Fetim aan, dat een ontploffing of grote brand bij Oiltanking ook voor de 225 Fetimwerknemers die daar dagelijks aanwezig zijn, te gevaarlijk is. Wettelijk mag de kans op een dode bij houtbedrijf Fetim door een ongeluk bij Oiltanking niet groter zijn dan één dode per miljoen jaar. Die norm wordt echter overschreden.

Oiltanking valt onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO), dat over de veiligheid van de gevaarlijkste bedrijven van Nederland gaat. Ook het begin januari afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk valt in deze categorie.

Toen in 2008 duidelijk werd dat de Fetimwerknemers een te groot risico lopen, kregen Oiltanking en de provincie Noord-Holland, die over de milieuvergunning gaat, tot 31 december 2012 om dit probleem op te lossen. De provincie laat per mail weten dat in 2009 een plan is opgesteld om het risico weg te nemen, maar dat er in de praktijk nog niets is ondernomen. Dirk Huizinga, verantwoordelijk voor de veiligheid bij Oiltanking, beaamt dat. “Momenteel loopt er nog niks. Maar in 2012, 2013 treedt dat plan in werking.”

Huizinga vindt niet dat het oplossen langzaam gaat. “Ik denk dat het reëel is. Dit risico inperken kost namelijk veel geld. Ik begrijp het gevoel van onveiligheid wel, maar dat betekent niet dat het echt onveilig is.” Dat de werknemers van Fetim een te hoog risico lopen komt namelijk niet doordat er in de praktijk iets is veranderd, maar doordat dat risico sinds 2008 op een nieuwe manier wordt berekend, legt Huizinga uit.

Het dichtsbijzijnde woongebied is Geuzenveld/Slotermeer. Dat ligt op ongeveer anderhalve kilometer van Oiltanking. Kaart: Google maps
Het dichtsbijzijnde woongebied is Geuzenveld/Slotermeer. Dat ligt op ongeveer anderhalve kilometer van Oiltanking. Kaart: Google maps

André Kieft, hoofd van de facilitaire dienst bij Fetim, is niet bekend met het hoge risico dat het personeel van dit bedrijf loopt. “Natuurlijk weten we dat bedrijven om ons heen gevaarlijk zijn. Dat het mis kan gaan speelt ook wel eens door je hoofd. Maar van overschreden normen bij Oiltanking weet ik niets.”

Volgens Huizinga gaat er “drie tot vijf keer per jaar” iets dusdanig mis bij Oiltanking dat het bedrijf dat bij de provincie moet melden. Het gaat dan om “kleinere incidenten, zoals lekkages of persoonlijke ongelukken”. De NOS meldde gisteren dat het bedrijf de afgelopen jaren 27 keer gewaarschuwd is door de provincie. Tweemaal kreeg het een boete, bijvoorbeeld omdat de gasflessen niet veilig waren opgeborgen. Huizinga: “Zou hier een brand kunnen gebeuren? Ja. Zoals in Moerdijk? Dat weet ik niet.”

Lees ook: Chemische bedrijven: Hoe veilig is Amsterdam?