D66 en SP bezorgd om Oiltanking

Amsterdam, 9 feb – Het gevaar dat het Amsterdamse benzineopslagbedrijf Oiltanking voor zijn buurbedrijf Fetim vormt, wordt niet snel genoeg weggenomen. Dat vinden de gemeenteraadsfracties van D66 en de SP. Ivar Manuel (D66): “Als niemand er de wethouder vragen over stelt, doe ik het.”

Oiltanking Amsterdam. Het grijze vierkante gebouw links is buurbedrijf Fetim / Foto: Google maps
Oiltanking Amsterdam. Het grijze vierkante gebouw links is buurbedrijf Fetim / Foto: Google maps

Vorige week meldde Nieuw Amsterdams Peil dat er sinds 2008 een te groot risico is dat mensen overlijden als er iets misgaat bij Oiltanking BV. Net als het begin januari afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk, behoort het benzinebedrijf in het Westelijk Havengebied tot de gevaarlijkste bedrijven van Nederland. Oiltanking en de provincie Noord-Holland, die over de milieuvergunning gaat, kregen tot en met 2012 om iets aan te doen aan het te grote risico. Maar maatregelen blijven tot nu toe uit.

Een woordvoerder van de provincie laat per e-mail weten dat er alleen een zogenoemd saneringsplan is opgesteld. Concrete maatregelen staan daar niet in, het bevat alleen “de manier waarop het traject wordt doorlopen”.

D66’er Ivar Manuel is sceptisch: “Ondanks dat er een saneringsplan ligt en er goede voornemens zijn, blijft de vraag of hier op tijd iets aan wordt gedaan.” Oiltanking valt onder verantwoordelijkheid van de provincie, maar ligt op Amsterdams grondgebied. “Wethouder Van Poelgeest (Milieu, GroenLinks) is dus medeverantwoordelijk voor de veiligheid en het toezicht.” Manuel wil van de wethouder weten hoe het precies zit met het wegnemen van het risico.

Ook Remine Alberts van de SP vindt dat het te lang duurt. “Voordat alles is uitgevoerd ben je al gauw een paar jaar verder. Ik verwacht dus niet dat men daar op tijd alles in orde heeft.”

Coalitiepartijen GroenLinks en VVD zijn minder bezorgd om Oiltanking. “Ik ervaar het niet als levensgevaarlijk”, zegt GroenLinksraadslid Jan Hoek. “Dat er in drie jaar weinig actie ondernomen is, kan twee dingen betekenen: de provincie neemt het niet serieus, of het is niet urgent. Ik weet niet welke van de twee het is, maar ik maak me er geen zorgen om.” Hoek heeft de provincie wel gevraagd of de sanering voor 2013 afgerond is. “Maar daar heb ik nog geen antwoord op gekregen.”

VVD-raadslid Frank van Dalen sluit zich bij Hoek aan. “Er is in 2008 niets veranderd aan de praktische situatie bij dat bedrijf”, zegt hij. “Er is alleen een andere meetmethode ingevoerd, de boel staat niet op ontploffen. We moeten de wethouder alleen even een signaal geven dat we het in de gaten houden.”

Wethouder Van Poelgeest was niet bereikbaar voor commentaar.

Enhanced by Zemanta