Minder overvallen in Nieuw-West

foto flickr by freepicukAmsterdam, 9 feb – Het aantal overvallen in stadsdeel Nieuw-West is vorig jaar met veertig procent afgenomen. Jeugdoverlast is met vijftien procent afgenomen. En straatroof is met twaalf procent toegenomen. Dat zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud tegen NAP.  Hij zal de criminaliteitcijfers van de politie morgen officieel bekend maken in een persbericht.

In 2010 telde het Nieuw-West 58 overvallen in woningen en winkels tegenover 96 in 2009. Die afname wijdt Baâdoud aan ‘de goede samenwerking tussen politie en stadsdeel’ en aan de ‘preventieve maatregelen’ die hij het afgelopen jaar nam. Zo liet hij DNA sprays plaatsen in winkels. Woningen van ouderen voorzag hij van zogenoemde ‘kierstandhouders’. “Daardoor staan overvallers niet meteen in de huiskamer.”

De toename van straatroof  tot 213 aangiftes in 2010  zal de komende tijd een ‘aandachtspunt’ worden van het stadsdeel. Volgens de politie gebeurt het vooral op knooppunten van het openbaar vervoer zoals op station Amsterdam Lelylaan en gaat het vaak om Blackberry’s. Baâdoud: “Jongeren willen meegaan met de tijd, maar kunnen die nieuwe technologie niet betalen. Wat het niet rechtvaardigt natuurlijk.”

Uit eerdere cijfers bleek al dat zowel de objectieve als subjectieve veiligheid  in Nieuw West is toegenomen.  En er zijn minder probleemgroepen. “Van de 22  zijn er nu nog twee over”, aldus Baâdoud. Het is voor hem de reden om de subsidies te herzien voor instellingen die zich bezig houden met veiligheid. “Omdat er minder geld is, willen het daar besteden waar het het hardst nodig is.”  Baâdoud valt het op dat er veel is bereikt op het gebied van veiligheid, “maar dat er geen instelling is die zegt: dat hebben we toch goed voor mekaar gebokst, het kan een tandje minder.”

Fractievoorzitter van de SP Chris Schaeffer (veiligheid) beaamt de toegenomen veiligheid en kan zich voorstellen dat  sommige instellingen inderdaad minder werk hebben. “Maar het Dagelijks Bestuur ziet ook graag dat de instanties niet meer nodig zijn nu ze zo moeten bezuinigen.”