Museumbezoek flink duurder

Entree van Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum). Afbeelding: Flickr
Entree van Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum). Afbeelding: Flickr

Amsterdam, 9 feb – De toegangsprijzen voor musea zijn de afgelopen vijf jaar fors gestegen. In Amsterdam geldt dat vooral voor het Van Gogh Museum, het Amsterdam Museum en Het Rembrandthuis. Ook de Museumkaart werd duurder. Dat blijkt uit onderzoek van NAPnieuws.

De inflatie sinds 2006 ligt op 6,72 procent, maar de toegangsprijzen van musea en dierentuinen stegen in diezelfde periode met 20,43 procent, zo berekende het CBS. Ook in Amsterdam is het duurder geworden om naar een museum te gaan. Bij het Van Gogh Museum, het Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum) en Het Rembrandthuis stegen de toegangsprijzen voor volwassenen de afgelopen vijf jaar met 25 procent of meer (zie overzicht).

“Musea waren relatief goedkoop”, vertelt Koen van Veen, manager bij de branchevereniging Nederlandse Museumvereniging. Björn Stenvers, hoofd marketing bij het Amsterdam Museum, beaamt dat. “De entreeprijs van ons museum lag  jarenlang op zes euro. Dat doet geen recht aan de waarde van ons museum.” Ook het Tropenmuseum en Het Rembrandthuis noemen als reden voor de doorgevoerde prijsverhoging dat hun prijzen lange tijd aan de lage kant waren. Het Van Gogh Museum, dat met ingang van dit jaar de toegangsprijs verhoogde van 12,50 naar 14 euro, was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook de Museumkaart, die gratis toegang geeft tot ruim 400 Nederlandse musea, steeg in prijs: in 2006 kostte de kaart voor volwassenen nog 25 euro, sinds juli vorig jaar 39,95 euro. Volgens Van Veen komt de prijsstijging van de Museumkaart door de prijsverhogingen van musea. “Voor ieder museumbezoek dat gedaan wordt met de Museumkaart, vergoeden wij zo’n twee derde van de entreeprijs. Als die toegangsprijzen van musea omhoog gaan, wordt de Museumkaart als gevolg daarvan duurder.”

Overigens leiden de verhoogde toegangsprijzen van musea niet tot minder bezoekers (zie tabel). Geen van de benaderde musea zegt iets te merken in de bezoekersaantallen. “De kassamedewerkers krijgen nooit commentaar op de prijzen”, zegt een woordvoerder van het Tropenmuseum. Cijfers van de Nederlandse Museumvereniging laten zien dat het museumbezoek de afgelopen jaren steeds toeneemt. Het totale aantal bezoekers van de 55 best bezochte musea lag in 2006 op ruim 9,5 miljoen, in 2010 is dat toegenomen tot ongeveer 12, 5 miljoen bezoeken. Ook zijn er steeds meer Museumkaarthouders. Ondanks de prijsstijging in 2010 zijn er 750.000 Museumkaarten verkocht, tegenover 675.000 in 2009.

De Nederlandse Museumvereniging heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze toename in museumbezoeken. Van Veen lacht: “Misschien ligt het wel aan de economische crisis. Een museumbezoek is altijd nog goedkoper dan een bezoek aan de Efteling.”

prijsontwikkeling toegang musea Overzicht musea prijs en bezoekers
Enhanced by Zemanta