Geen bezorgdheid om Mexicaanse griepgevallen

Amsterdam, 7 jan – De eerste gevallen van Mexicaanse griep zijn na Nijmegen nu ook in Amsterdam geconstateerd, maar artsen zien vooralsnog geen reden tot zorgen. Het zogenoemde H1N1-virus lijkt in een mildere vorm actief te zijn dan vorig jaar. Desalniettemin zeggen de Amsterdamse ziekenhuizen goed voorbereid te zijn op een eventuele nieuwe uitbraak.

Injectiespuit. Foto: hitthatswitch op Flickr.com
Injectiespuit. Foto: hitthatswitch op Flickr.com

Vier mensen hebben zich tot nu toe met het Mexicaanse griepvirus gemeld bij het Academisch Medisch Centrum (AMC). Nog eens zeven anderen verblijven in quarantaine. “Van hen wordt een dezer dagen de uitslag verwacht”, vertelt Marc van de Broek, woordvoerder van het AMC. Ook bij het VU Medisch Centrum is bij vier patiënten het virus vastgesteld. “Hun herstel is goed en snel verlopen”, zegt VU-woordvoerder Edith Krab. “Inmiddels zijn ze alle vier weer thuis.”

De terugkomst van het virus kwam niet als een verrassing, vertelt Wilma van den Heuvel, woordvoerder van het Ziekenhuis Amstelveen. “Ieder jaar heerst er rond januari een griepgolf. Dat ook de Mexicaanse griep terug zou komen hadden we wel verwacht.” Haar ziekenhuis heeft nog geen patiënten binnengekregen die besmet zijn met het virus. “Iedereen is wel alert, alle spullen staan klaar en zijn meteen inzetbaar.”

Eerder deze week werd bekend dat in Nederland drie mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus, waaronder twee kinderen van zes en acht jaar. Volgens Van de Broek ‘absoluut’ nog geen reden tot paniek. “We zien ieder jaar sterfgevallen als gevolg van de griep, hoe triest het ook is.” Daarnaast lijkt het H1N1-virus volgens Van de Broek dit jaar een mildere vorm te hebben. “Het gewone griepvirus, ook wel H2N3 genoemd, is naar verwachting zelfs iets venijniger.”

Een pandemie zoals vorig jaar werd gevreesd is volgens Van de Broek, Van de Heuvel en Krab vooralsnog zeer onwaarschijnlijk. Veel mensen zijn inmiddels tegen het virus gevaccineerd.  “Iets wat vorig jaar nog niet het geval was”, zegt Krab. In Nederland stierven toen 63 mensen aan de gevolgen van het virus. Dit jaar classificeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de Mexicaanse griep slechts als een ‘seizoensgriepvirus’.

In de reguliere griepprik zit nu ook een middel dat een zekere mate van bescherming biedt tegen de Mexicaanse griep. Van de Broek waarschuwt wel dat deze bescherming niet honderd procent is. “Mensen moeten wel alert blijven.” Dit betekent volgens hem regelmatig handen wassen en letten op de algemene hygiëne. Bij klachten als koorts of aanhoudende benauwdheid, wordt mensen aangeraden zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Enhanced by Zemanta