Kostenbesparingen zorg door teleconsulten

Dit soort digitale consulten kunnen tot kostenbesparingen in de zorg leiden. Foto: Jejecam, via Wikimedia
Dit soort digitale consulten kunnen tot kostenbesparingen in de zorg leiden. Foto: Jejecam, via Wikimedia

AMSTERDAM, 25 januari – Digitale internetconsulten tussen huisartsen en dermatologen kunnen driekwart van de doorverwijzingen van mensen met huidklachten naar specialisten voorkomen. Hierdoor kan bespaard worden op de stijgende kosten in de zorg. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) dat zaterdag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De onderzoekers hebben gekeken naar de effecten van 37.000 consulten op afstand die ruim 1800 Nederlandse huisartsen tussen 2007 en 2010 verrichtten met 166 dermatologen in het ziekenhuis. Via internet stelden de huisartsen vragen aan de patiënten, die vervolgens foto’s van hun huid maakten. Deze foto’s werden vervolgens doorgestuurd naar de dermatologen. Zij reageerden gemiddeld binnen 4,6 uur. 74% van de patiënten die de huisarts had willen doorverwijzen naar een specialist, hoefde niet naar het ziekenhuis.

Dit soort teleconsulten zouden kunnen leiden tot flinke besparingen in de zorg. “Een liveconsult kost zo’n 200 euro, een teleconsult rond de 60 à 70, afhankelijk van de zorgverzekeraar”, zegt onderzoeker Job van der Heijden. Pim Ketelaar, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor eHealth, wijst op meer besparingen. “Denk aan de reiskosten voor de patiënt en de werktijd voor artsen.”

Niet iedereen zal een consult op afstand verkiezen boven een bezoek aan een specialist, erkent Ketelaar. “Ik kan me voorstellen dat er mensen zullen zijn die toch liever doorgestuurd worden. Zij zien toch liever de witte jas.” Volgens Van der Heijden leert de ervaring dat het grootste deel van de patiënten positief is.

Dit jaar bezuinigt het kabinet 132 miljoen euro op de huisartsenzorg. In de Miljoenennota wordt gepleit voor meer aandacht voor eHealth. Twee weken geleden concludeerde minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) na een bezoek aan de Verenigde Staten dat er met informatietechnologie binnen de zorg een “wereld te winnen” is. Consulten op afstand kunnen volgens haar een patiënt meer vrijheid opleveren en tevens reistijd besparen bij de behandelaar.