Afslanken voor kinderobesitas

Geen bier en bitterballen meer voor gemeenteraadslid Maarten Poorter (PvdA). In ieder geval komend half jaar niet. Hij wil aandacht vragen voor kinderobesitas door zelf tien kilo af te vallen in zes maanden. Het is niet zijn eerste afvalpoging: “Ik jojo”, bekent Poorter, die 110 kilo weegt. Hij is nu een week bezig. “Eén keer had ik ’s nachts heel erg honger. Toen heb ik een banaan gegeten.”

Foto: Maarten Poorter
Foto: Maarten Poorter

Poorter (33) heeft een Body Mass Index (BMI) van 31. Iemand met een BMI, de index die aangeeft of iemand een gezond gewicht heeft, tot 25 zit goed. Vanaf 30 is er sprake van obesitas. Poorter heeft dus officieel overgewicht. Net als ruim vijfentwintig procent van de kinderen in Amsterdam. “Bij kinderen uit migrantengezinnen is dat zelfs meer dan dertig procent”, vertelt hij. Dat staat in een GGD-rapport over de Amsterdamse jeugd uit 2011. Landelijk is zeventien procent van de kinderen te zwaar. Kinderobesitas komt in grote steden meer voor en het probleem neemt nog steeds toe. Poorter: “Dus dan moeten we uit onze raadszetel komen en de buurten in gaan.”

En de sportschool dus.

U gaat tien kilo afvallen. Waarom zo veel?

Poorter: “Sommige mensen vinden het nog te weinig, die vinden dat ik met mijn lengte 77 kilo moet wegen. Ik ben 1.88 meter. Tien kilo is volgens mij te doen. Ik wil gezinnen graag een voorbeeld geven dat haalbaar is.”

 

Wat zijn uw zonden?

“Lunches. Dat is mijn beroepsprobleem. Het ligt niet aan hoe het bij ons thuis gaat. We eten niet veel chips ofzo. Ik ben een Bourgondiër, ik houd van lekker eten en van wijn. Ik maak graag van die grote stoofpotten met vlees. Maar ik ben verrast door hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Ik heb gisteren pompoen gemaakt uit de oven met allemaal groenten. Dat was heerlijk.”

Uw actie trekt veel aandacht. Er wordt veel over getweet en u stond in verschillende kranten. Maar bereik je daarmee een Turks gezin in Nieuw-West?

“Die groepen lezen natuurlijk niet massaal Het Parool, of Twitter. Maar dit is de eerste stap, het staat nu op de kaart. Ik ga in de raad vragen stellen over de rol van consultatiebureaus, daar zouden we heel veel kunnen doen. Maar ook via sportprogramma’s en op scholen valt veel te bereiken. Onderdeel van de segregatieproblematiek is dat zwarte scholen weinig aan sport en gezondheid doen. Die zijn druk bezig met de kinderen normaal Nederlands te leren. Natuurlijk moet goed onderwijs de eerste prioriteit zijn, maar dit is ook belangrijk.”

Gemeenteraad 100 kilo lichter
Niet alleen Poorter moet aan het wortelsap, de hele gemeenteraad mag wel wat kilo’s kwijt, vindt gemeenteraadslid Marco de Goede (GroenLinks). Hij stelt voor dat de gemeenteraad gezamenlijk honderd kilo afvalt. Vandaag werd demonstratief een weegschaal in de raadszaal neergezet. Met gemengde gevoelens stapten de raadsleden één voor één op de weegschaal. Gezamenlijk gewicht: 3400 kilo. Zeven PvdA’ers hebben al toegezegd met Poorter mee te diëten. Behalve GroenLinkser De Goede hebben nog geen raadsleden uit andere fracties een afvalbelofte gedaan.

Zo trekt u het probleem naar de overheid toe. Maar het is primair de verantwoordelijk van de ouders. Hoe gaat u hen aanspreken?

“Ik denk dat migrantenorganisaties veel kunnen bereiken, die zijn in Amsterdam erg goed georganiseerd. Die gaan we aanspreken. Informeel heb ik al contacten gelegd. Het is goed als mensen vanuit de eigen kring worden aangesproken. Overgewicht is toch een pijnlijk onderwerp, en heel persoonlijk.”

Goede ideeën, maar in tijden van bezuinigingen misschien niet haalbaar.

“Betere voorlichting hoeft niet erg in de papieren te lopen. Waar de kosten in zitten is in het sportgebeuren.”

Het jeugdsportfonds, een potje waardoor kinderen uit minimagezinnen kunnen sporten, is bijvoorbeeld niet toereikend.

“Nee. We moeten bekijken waar de prioriteiten liggen wat sport betreft. Amsterdam zou meer moeten besteden aan sport, vind ik. Maar dat is lastig, omdat de gemeente dit jaar misschien wel honderd miljoen extra moet bezuinigen.”

Sport u zelf een beetje?

“Ik fiets alles in de stad. Als ik maar elke dag fiets, dan beweeg ik genoeg, dacht ik. Maar blijkbaar niet. In de Stopera hebben we een sportschool, daar ga ik denk ik wel beginnen. En we willen met de PvdA een voetbalteam oprichten en gaan spelen tegen schoolvoetbalteams.”

En daarna niet de kantine in met z’n allen?

“Wel de kantine in, maar alleen een gezonde kantine.”

Klinkt gezellig, een gezonde voetbalkantine, zonder bitterballen en bier.

“Dat is een kwestie van wennen.”

Tijdens het interview drinkt Poorter twee Spa Rood met limoen. Hij blijft maar met het stampertje in de weer. “Normaal gesproken had ik nu een biertje genomen”, bekent hij. Maar hij moet zo toch naar huis, om te koken. Wat hij gaat maken? “In ieder geval iets met weinig koolhydraten.”

Het BMI van Maarten Poorter. Beeld: Hartstichting
Het BMI van Maarten Poorter (nog wel). Beeld: Hartstichting