Forse eis voor babygooier

Picture_072b2-300x203
Foto: Southernfriend (Morguefile)

Amsterdam, 25 januari – Het Openbaar Ministerie eiste gisteren in de Amsterdamse rechtbank 46 maanden cel plus TBS voorwaardelijk tegen een 39-jarige man die terecht staat voor poging tot doodslag van zijn pasgeboren baby. Volgens de advocaat van de man, mr Peter Plasman, wordt de man onterecht voor doodslag vervolgd en had de man voor mishandeling terecht moeten staan.

De zaak kwam aan het licht toen de man op 9 december 2010 112 belde om een ambulance te laten komen. Het kindje had stuiptrekkingen en moest overgeven. De ouders verklaarden dat het kind van de trap gevallen was, maar de artsen geloofden deze verklaring niet.

De man bekende zijn baby ruw te hebben gemasseerd, gestompt, geknepen en in de voetjes te hebben gebeten. Beide ouders gaven te kennen dat zij de baby meerdere malen hardhandig heen en weer hebben geschud. Het meisje heeft hier netvliesbloedingen, blauwe plekken, botbreuken en vochtophopingen in de hersens aan over gehouden.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken maakte het OM op dat de vader hoofdverantwoordelijk is voor de mishandelingen. Bovendien is hij in het verleden al veroordeeld voor het mishandelen van een kind uit een eerdere relatie. Uit de psychologische en milieuonderzoeken die het OM heeft laten uitvoeren, blijkt dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft. De vrouw is zwakbegaafd en zeer beïnvloedbaar, maar wel volledig toerekeningsvatbaar.

Volgens de artsen die het kind behandelden, had het kind aan de verwondingen kunnen overlijden. Daarom stonden de ouders terecht voor poging tot doodslag. Advocaat Plasman betoogde in de rechtbank dat het onduidelijk is welke verwondingen tot de dood hadden kunnen leiden. Ook zou het dossier openlaten dat het letsel ook door de moeder toegebracht kan zijn. Volgens Plasman zou de man daarom ook voor mishandeling terecht moeten staan.

Tegen de moeder is achttien maanden cel geëist, waarvan acht voorwaardelijk. Omdat de ouders al tien maanden in voorlopige hechtenis zaten, zou dat betekenen dat de vrouw wordt vrijgelaten. De man zit dan nog drie jaar in de gevangenis.

Het meisje maakt het naar omstandigheden goed, al is nog niet vast te stellen wat de gevolgen op de lange termijn zullen zijn. De rechter doet op 7 februari om 13.00 uur uitspraak in de Amsterdamse rechtbank.