Gemeenteraad: ’s nachts winkelen moet kunnen

AMSTERDAM, 20 januari – Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat het voor winkels mogelijk wordt om 24 uur open te zijn. Wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken, PvdA) is tegen. Dat bleek gisteren tijdens een commissievergadering van de raadscommissie Economische Zaken.

Times Square in New York. Lichtend voorbeeld van een 24-uurseconomie. Foto: Wikimedia Commons
Times Square in New York. Lichtend voorbeeld van een 24-uurseconomie. Foto: Wikimedia Commons

D66-raadslid Sebastiaan Capel heeft voorgesteld om winkeliers de mogelijkheid te bieden 24 uur open te zijn. Deze zogenoemde “24-uurseconomie” zou van Amsterdam “een echte wereldstad” maken, vindt Capel. Voor avondwinkels is het al mogelijk om ’s nachts open te zijn, maar D66 wil dat ook andere winkels ’s nachts open mogen blijven. “Net zoals in Berlijn of New York”, zegt Capel.

Om winkeliers de vrijheid te geven 24 uur open te blijven, moet de Verordening Winkeltijden van Amsterdam worden aangepast. Als het aan D66 ligt, wordt deze Verordening zo gewijzigd dat de stadsdelen uiteindelijk de gebieden aanwijzen waar dag en nacht kan worden gewinkeld. In de gemeenteraad steunt een krappe meerderheid het voorstel. Alleen het CDA en de SP zijn expliciet tegen. De PvdA, met vijftien zetels grootste partij in de raad, heeft twijfels over het voorstel. De andere collegepartijen VVD en GroenLinks zijn voor.

Wethouder Gehrels is geen voorstander van het voorstel. Volgens haar zou permanente openstelling van winkels gevolgen hebben voor de “openbare orde en veiligheid”. Daarnaast beroept Gehrels zich op de resultaten van een rondgang langs de belangrijkste koepelorganisaties van winkeliers, waaruit niet blijkt dat er bij ondernemers in de detailhandel behoefte bestaat ook ’s nachts open te zijn. Capel heeft geen onderzoek gedaan naar deze behoefte onder winkeliers, “maar ondernemers moeten in ieder geval de ruimte krijgen”. Woordvoerders Economische Zaken van de VVD en GroenLinks geloven dat de behoefte vanzelf zal ontstaan als ondernemers de mogelijkheid krijgen.

Woensdag stemt de gemeenteraad waarschijnlijk over de motie. De woordvoerders van collegepartijen VVD en GroenLinks zeggen dat de partijen ondanks het afwijzende collegestandpunt voor de motie zullen stemmen. Een raadsmeerderheid is overigens geen garantie dat Amsterdammers binnenkort ’s nachts nieuwe sokken of een magnetron kunnen kopen. De wethouder kan de motie ondanks een meerderheid naast zich neerleggen.