Amsterdamse zwerfslangen toch niet dakloos

Kousbadslang in stedelijke omgeving Foto: Humberto via Wikimedia
Kousbadslang in stedelijke omgeving Foto: Humberto via Wikimedia

AMSTERDAM, 20 januari- Amsterdammers hoeven niet  bang te zijn voor exotische zwerfreptielen. De Stichting Dierenhulpdienst Nederland (SDN) in Zwanenburg krijgt van het stadsbestuur Amsterdam een subsidie van 5000 euro toegekend om de opvang van niet-gedomesticeerde dieren voort te kunnen zetten. Dat bevestigt een woordvoerder van wethouder Eric van der Burg (VVD, dierenwelzijn) vandaag.

De SDN is gespecialiseerd in de opvang van reptielen die zijn ontsnapt of worden gevonden bij huisontruimingen. Eerder deze week werd bekend dat de stichting wegens een tekort aan financiële middelen geen dieren meer kan opvangen. Het stadsbestuur van Amsterdam schiet nu te hulp met een subsidie uit het budget voor dierenopvang. De subsidie was eigenlijk niet bedoeld voor reptielen en had bovendien voor november vorig jaar moeten worden aangevraagd, maar “de nood is hoog aangezien de SDN de enige reptielenopvang in de regio is”, aldus de woordvoerder van de wethouder.

Volgens Rob Dumont, medeoprichter van de SDN zijn zwerfreptielen een groeiend probleem in de regio Amsterdam-Amstelland. De stichting heeft het afgelopen jaar 171 dieren opgevangen. De schatting voor 2012 ligt tussen de 250 en 400 dieren. Dumont verwacht dit jaar meer zwerfreptielen omdat de dieren tijdens de huidige zachte winter een grotere overlevingskans hebben dan in voorgaande jaren.

Een andere reden voor de verwachte stijging is de nieuwe Wet Natuur die staatssecretaris Henk Bleker het komend voorjaar wil indienen bij de Tweede Kamer. Mocht de wet worden aangenomen, dan moeten reptielenopvangcentra voldoen aan striktere regels. De eisen op het gebied van hygiëne worden verhoogd en er komen nieuwe regels over veiligheid van dieren, medewerkers en bezoekende controlerende instanties. Ook moet iedere reptielenopvang beschikken over een aparte quarantaineruimte. Veel opvangcentra in andere regio’s zullen volgens Dumont niet in staat zijn aan de hoge eisen te voldoen en  hun deuren moeten sluiten waardoor ook hun dieren in Zwanenburg terechtkomen.

De vijfduizend euro subsidie dekt twintig procent van de benodigde kosten om de stichting in haar huidige vorm in leven te houden. Hierdoor kan de SDN reptielen uit Amsterdam onderdak blijven bieden. Gemeentes als Haarlemmermeer, Haarlem, Flevoland en Alkmaar moeten vooralsnog een andere oplossing vinden voor zwerfreptielen.

Enhanced by Zemanta