Te bont of niet te bont

Mooi bont is niet lelijk / Foto M. Markus, Flickr.com
/ Foto M. Markus, Flickr.com

Bont  is weer in. Consumenten lijken steeds minder oog te hebben voor dierenleed, daarnaast zijn pelsdierfokkerijen meer gereguleerd. Ook de Amsterdam Fashion Week liet zien dat de tijd waarin men moeite had met bont voorbij lijkt te zijn.

Amsterdam, 4 feb – Aan de hoeveelheid bontkragen te zien, is het dragen van bont in Nederland weer in. Kleding met echt bont wordt verkocht in één op de drie kledingwinkels, bleek uit het onderzoek van ‘Goos Marketing Research’ uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse Bont Instituut onder duizend Nederlandse modezaken. Ook in de wintercollectie van 2012, gepresenteerd tijdens de internationale modebeurs Modefabriek in Amsterdam, komt bont veelvuldig voor.

Modeontwerpers

Modeontwerpers die echt bont gebruiken willen liever niet veel kwijt over hun keuze . De woordvoerder van ontwerper Frans Molenaar, bekend van zijn bontcreaties: “Wij hebben in het verleden al zo veel ellende meegemaakt met dierenactivisten, dat wij nu helemaal geen uitspraken over bont meer doen.” Terwijl Nicole van Gemert, directeur van de actiegroep ‘Bont Voor Dieren’, beweert dat antibontorganisaties tegenwoordig geen gewelddadige acties meer uitvoeren, ziet een Nederlands merk voor chique dameskleding dat toch anders. “Ik kan u mailtjes van dierenactivisten laten zien, waar de honden geen brood van lusten. Wij willen dan ook niet dat onze naam in dit verband in de krant komt”, laat hun woordvoering weten. “Dat mensen tegen bont demonstreren is hun goed recht, maar mensen bedreigen gaat te ver.”

Het onderzoeksbureau van Maurice de Hond heeft de mening van 1200 respondenten gevraagd over het verbod op pelsdierhouderijen. Zolang dieren conform alle wettelijke eisen voor dierenwelzijn worden gehouden is 57% tegen dit verbod. Uit een enquête van het programma Radar blijkt dat slechts 14,9% van de ruim 62.000 ondervraagden het gebruik van echt bont geen probleem vindt. 71,9% is absoluut tegen.

‘Antibonthouding verleden tijd’

De woordvoerder van het Nederlandse Bontinstituut Ron Haarman, vindt de antibonthouding en angst voor dierenactivisten verleden tijd. “Veel mensen dragen tegenwoordig bont, dus het is niet gevaarlijk om met een bontjas naar buiten te gaan. Ik heb zelf een bontjas, en het enige commentaar dat ik daarop krijg is dat hij erg mooi is.”  Haarman vindt bontgebruik verantwoord, tenminste als het afkomstig is van officiële fokkerijen. “Het meeste bont van dieren die buiten Nederland worden gefokt, komt uit Finland en Denemarken. Leden van bontorganisaties uit deze landen verkopen alleen gelabelde producten en handelen niet in bont van zeldzame dieren.”

Gebruik van bont puur voor het uiterlijk vergelijkt hij met het eten van vlees: “Als wij vlees van de fokdieren zouden eten, zou het alsnog binnen een dag uit ons lichaam zijn. Wat is daar duurzaam aan? Een bontjas gaat wel twintig jaar mee.” Hij ziet het dragen van bont voor de sier als een stapel hamburgers op een barbecue: “Dat wordt ook niet voor gezondheid, maar puur voor het plezier gedaan.”

Ook de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) snapt de maatschappelijke ophef niet. Nederlandse bontfokkers zijn bang dat fokken van nertsen ook verboden gaat worden. Het laatste politieke debat hierover vond in oktober vorig jaar plaats. “Wat vooral erg is, is dat de Nederlandse pelsdierhouders tot 2014 miljoenen moeten investeren in dierenwelzijn, terwijl de toekomst van hun bedrijven onzeker is”, zegt de pr-medewerker van de NFE.

‘Toch wel erg’

Dat bont weer salonfähig is wijt dierenactiviste Van Gemert aan minder publiciteit over dierenleed. “Twintig jaar geleden kende iedereen de beelden van zeehondjes die voor hun vacht werden doodgeknuppeld. De jonge generatie kent ze niet meer. Vanwege het fokverbod in Nederland zien wij het leed van vossen, konijnen en wasberen in de kleine kooitjes niet meer. Ook bij de nertsfokkerijen komt niemand langs.”

Ze benadrukt dat liefde voor bontkragen vooral bij ‘een kleine groep jongeren’ naar voren komt. “Jongeren raken snel onder invloed van de bling-bling cultuur en vinden bont mooi als statussymbool “. Om deze jongeren van dierenleed bewust te maken, heeft Stichting Bont Voor Dieren een speciale website opgericht: www.bontkragen.nl, waar de pijnlijke afkomst van de meeste bontkragen wordt uitgelegd. Ook spreken medewerkers van deze organisatie op straat regelmatig jongeren met bontkragen aan. “Veel jongeren kunnen niet geloven dat hun bontkraag echt is omdat de jas ‘zo goedkoop’ was. Als ze horen dat het bont echt is, vinden de meeste het toch wel erg”, aldus Van Gemert.

Van Gemert denkt dat de strijd tegen het dragen van bont op den duur wordt gewonnen. “Ondanks het feit dat in Italië, Frankrijk en Duitsland nog veel bont wordt gedragen, zijn er positieve veranderingen. De komende Fashion Week in Oslo, die van 14 tot en met 20 februari plaats gaat vinden, is in ieder geval bont vrij.”

Enhanced by Zemanta