Personele problemen voor Frank de Boer

Ajax

Vlak voor de winterstop werd Frank de Boer binnengehaald als verlosser van het in zwaar weer terecht gekomen Ajax. Gedurende de afgelopen gure weken stapelden de problemen voor Ajax zich echter weer op. NAP maakt, nu de winterstop voorbij is, de balans op.

Amsterdam, 21 janHet vertrek van Martin Jol en het aanstellen van Frank de Boer als hoofdtrainer bij Ajax leek op 8 december in Milaan al direct een koerswijziging in te luiden. Onder Jol was Ajax voor de winterstop steeds slechter gaan presteren, maar met de sprankelende overwinning op AC Milan werd gedacht dat het weer goed zou komen met de Amsterdamse club.  Door de problemen die de winterstop met zich meebrachten lijkt het tij voor Ajax  nog niet gekeerd, zo bleek uit de thuiswedstrijd tegen Feyenoord afgelopen woensdag (2-0).

De klassieker werd weliswaar gewonnen, maar dit had meer te maken met het belabberde spel van de Rotterdammers dan de herziene strategie van trainer de Boer. Vooral voorin leek het er op dat Siem de Jong de aanval nog niet zou kunnen dragen: en het is nou net voor in de aanval waar Frank de Boer met enkele personele problemen zit.

Liefdesbeet

Nadat Frank de Boer besliste om Mounir El Hamdaoui tegen Milaan niet op te stellen meldde de dit seizoen aangekochte topscoorder zich een maand ziek. El Hamdaoui voelde zich na het uitje naar Milaan ‘mentaal niet fit’, kreeg vervolgens een keelontsteking en keek afgelopen woensdag met koorts naar de wedstrijd. De spits Mido keerde dit seizoen terug naar Ajax, maar maakte begin januari bekend per direct te vertrekken uit Amsterdam. Hij heeft nog geen nieuwe werkgever gevonden. “Zijn vertrek verbaast me, mits fit is hij de nummer 9 die we in gedachten hadden” was het commentaar van een beteuterde De Boer.

En dan is er nog nummer 16. Luis Suarez vindt voetballen “het mooiste wat er is” en was van mening dat men na de loodzware WK-zomer niet moest zeuren en gewoon aan de bak moest. Na de eerste weken van de Eredivisie kwam de Uruguyaan in een vormcrisis terecht. En het opstootje tijdens Ajax-PSV waarbij Suarez de PSV’er Otman Bakkal op een ‘liefdesbeet’ trakteerde, resulteerde in een schorsing van zeven wedstrijden. In december liet de aanvaller weten wel klaar te zijn met de eredivisie en op zoek te zijn naar iets groters. Vervolgens zei Suarez dat hij zijn contract tot 2013 wilde uitdienen, en dat hij dit jaar kampioen met Ajax wilde worden. Weer daarna besloot hij zijn aanvoerdersband bij de Boer in te leveren.

Vertrek?

Momenteel is het vertrek van de centrale aanvaller aanstaande: Britse media berichtten vandaag dat Liverpool serieus geïnteresseerd zou zijn en het eerdere afgewezen bod van 15 miljoen voor Suarez te willen verhogen. Hoewel de Boer tijdens een persconferentie eerder deze week liet optekenen dat Ajax “Suarez alleen voor een absurd hoog bedrag” zou laten gaan, lijkt Ajax gezien haar dieprood gekleurde bankrekening weinig keus te hebben de spits nu van de hand te doen.

Het verkopen van de spits aan Liverpool zou goed zijn voor het tekort van 23 miljoen uit het vorig boekjaar, maar mocht Suarez vertrekken lijken de kansen op een eindzege in de eredivisie aanzienlijk afgenomen. Ajax staat momenteel derde, op drie punten van koploper PSV. Met het beetje geld dat Ajax zou kunnen spenderen kijkt de Boer momenteel naar de mogelijkheid om Bas Dost uit Heerenveen te halen. De Friezen willen de spits voor niet minder dan 3 miljoen naar Amsterdam laten vertrekken, zo meldde het AD vandaag. De IJslandse aanvaller Eidur Gudjohnsen mag van zijn Britse werkgever Stoke City transfervrij vertrekken. PSV is echter ook in hem geïnteresseerd. En dan is er nog de kleine mogelijkheid dat Liverpoolspeler Ryan Babel op huurbasis naar de Arena zou terugkeren, als onderdeel van de deal rondom Suarez.

Het waarschijnlijke vertrek van Suarez kan ook in het voordeel werken van de herziening van de strategie van De Boer. Het getoonde spel afgelopen woensdag in de Arena – noodgedwongen zonder de geschorste Suarez en de zieke El Hamdaoui – stemde echter niet hoopvol. Van opbouwend samenspel was vooral in de tweede helft nauwelijks sprake. Het is te hopen dat De Boer’s aangekondigde “backup-plan” zich snel zal ontvouwen.