Raad kritisch over nieuwe cultuurcommissie Zuidas

AMSTERDAM – 6 feb. Een meerderheid van de Raadscommissie is kritisch op de samenstelling van de commissie Cultuur Zuidas II. Dat liet zij gisteren blijken tijdens de Raadscommissievergadering Kunst en Cultuur in Amsterdam. De samenstelling van de commissie Cultuur Zuidas II verschilt nauwelijks van de eerste commissie. ‘Een slager keurt toch ook niet zijn eigen vlees’, aldus SP-raadslid Ivens.

De commissie Cultuur Zuidas I kreeg in maart 2008 van de gemeente 75 duizend euro om te onderzoeken hoe de Zuidas een culturele locatie kan worden van internationale allure. Op 31 oktober kwam de eerste commissie onder leiding van Martijn Sanders, voormalig directeur van het concertgebouw, met haar advies. De commissie pleit voor een museum dat gericht is op de ‘blockbusters’ van de moderne kunst. Naast een vervolgonderzoek naar de haalbaarheid van het museum, zal de commissie op verzoek van GroenLinks en PvdA een voorstel doen voor verbreding van het kunstaanbod. De coalitie wil dat er ook ruimte komt voor bijvoorbeeld studenten van de Rietveldacademie

Voor het vervolgonderzoek krijgt de commissie wederom 75 duizend euro. Martijn Sanders is opnieuw voorgedragen door het college als voorzitter van commissie Cultuur Zuidas II. Behalve Wim Pijbes, die vanwege zijn huidige functie bij het Rijksmuseum is teruggetreden, is de samenstelling van de commissie Cultuur Zuidas onveranderd gebleven. Zowel de coalitie als oppositiepartij VVD zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van een tweede commissie Sanders. GroenLinks-raadslid Van der Meer vindt dat de vervolgcommissie uit nieuwe leden zou moeten bestaan.

Wethouder Gehrels deelt de ongerustheid van de raadsleden niet. Zij vindt het belangrijker dat de leden van de commissie heel goed thuis zijn in de kunstwereld. ‘Bovendien heeft Sanders goede banden met belangrijke museumdirecteuren van over de hele wereld.’ De wethouder zal de bezwaren van de Raad voorleggen aan Martijn Sanders.