Sprinten door de plassen

Door een tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion, traint atletiekvereniging Phanos drie maanden noodgedwongen op alternatieve locaties. De elf verschillende locaties versnipperen de vereniging. Water op de renbaan, warmlopen in de gang en schimmel op de springmat. “Knap dat ze doorlopen.”

Phanos atleten op de renbaan van Arsenal. Foto: Victor Kuijpens
Phanos atleten op de renbaan van Arsenal. Foto: Victor Kuijpens

Op volle snelheid stormt de sprintploeg van atletiekvereniging Phanos door de bocht. De atleet in de buitenste baan scheert rakelings langs de metalen latten van de geïmproviseerde loopbrug. Hij zei het al vooraf: “Vier banen in plaats van acht, dat is krap. Ze zijn ook smaller, dus we zitten dichter op elkaar. Dat maakt inhalen nogal lastig.” Zijn trainer beaamt: “De bocht is ook scherper, dat hoort eigenlijk niet. Bij de lange afstandlopers maakt het niet uit, maar op volle snelheid vliegen we er zo uit.”

De elfhonderd leden van Phanos moesten deze maand hun vaste accommodatie in het Olympisch Stadion verlaten om ruimte te maken voor De Coolste Baan van Nederland. Deze tijdelijke ijsbaan wordt nog gebruikt voor het NK Allround en Sprint Schaatsen en eind maart afgebouwd. Hierdoor sporten de atleten drie maanden lang op de verouderde inloopbaan van voetbalclub Arsenal en andere locaties. Met nieuwe evenementen in het vooruitzicht wil Phanos dat de gemeente een structurele oplossing bedenkt.

Voorzitter Bas Hoondert en verenigingsmanager Ron Jansen zijn door de stortregen op de fiets gekomen om het probleem te laten zien. Het inloopveld van Arsenal is één van de elf locaties waar Phanos na lang overleg terecht kon. De kinderen trainen in sporthallen in Zuid en anderen trainen op een veld aan de Fred. Roeskestraat. “Dat betekent dat we drie maanden lang zijn verspreid. We kunnen op elke locatie maar op een paar onderdelen trainen. Hier kunnen we bijvoorbeeld alleen hardlopen en hordelopen. Kogelstoten en speerwerpen maakt het kunstgras kapot.”

Volgens een Phanos-trainer vlogen de voetballen in het begin nog om de oren. De mat voor het ver- en hoogspringen is beschimmeld. Inmiddels zijn er wel kleine aanpassingen gedaan door Stadsdeel Zuid. Er staat een omheining om de renbaan tegen overstekende wandelaars en voetballers. Die lopen nu via een loopbrug naar het voetbalveld in het midden.

Vanuit een neergezette container kijken de pauzerende atleten en hun trainers naar de sprinters. Op de renbaan liggen dikke plassen water. Trainer Gerard: “Zie je die gaten daar? Die moeten het water afvoeren, maar het afwateringssysteem werkt niet goed. Er lagen ook eerst bladeren in de goot en kunststofkorrels op de baan.” De inmiddels opgewarmde atleten rennen door de plassen heen. “De sprinters hebben spikes, dat helpt tegen de gladheid. Maar knap dat ze doorlopen.”

Voorzitter Hoondert vreest voor wat er gebeurt als het huurcontract van Phanos in 2017 afloopt. “We snappen dat een monumentaal stadion meer geld kost om te onderhouden, dus een tijdelijk evenement is oké. Maar het stadion is een sportlocatie en wij trainen er dagelijks sinds 1999.”

De training is afgelopen. De groep van trainer Gerard heeft zes kilometer gelopen. “In een wat minder hoog tempo dan normaal, maar dat komt door het weer.” Na de training loopt de groep via een omweg nog naar het clubhuis in het Olympisch Stadion. Jansen: “Normaal kwamen ouders tijdens de jeugdtraining hier een drankje doen, maar die blijven nu ook in de sporthallen in Zuid. We merken het ook aan de barinkomsten, al hoeven we het daar als vereniging gelukkig niet van te hebben.” Tegen Jansen’s verwachting in is het ook vanavond op de schaatsbaan onverminderd druk. “Van de week hadden we de eerste schaatsers al in de kantine, die zochten de ingang.” Buiten zoekt een blonde vrouw naar een deur. De ijsbaan? “Nee, ik zoek Phanos.”