Tackles met tactiek

Vannacht vond in Amerika de Super Bowl plaats. In Coco’s Outback in Amsterdam kwamen American football fans samen om de sportkraker tussen de Denver Broncos en de Seattle Seahawks te volgen. Opblijven met nachos en Budweiser voor een brute sport met tactiek.

“Omaha Manning, Omaha!” Een oranje geklede supporter van de Denver Broncos smeekt haar quarterback om een geniale opening. “Omaha is een codewoord dat Manning vaak gebruikt. Maar wij gebruiken het om hem aan te moedigen.” Tevergeefs deze keer. Peyton Manning’s arm wordt aangetikt terwijl hij de football naar voren lanceert. Seahawk speler Malcolm Smith plukt hem uit de lucht en rent doodleuk naar de overkant. Drie minuten voor rust, 22 – 0 voor de Seahawks. De Bronco supporter vloekt: “Well, fuck you Seattle.”

Meer dan honderd American football fans zijn in de nacht van zondag op maandag in Coco’s Outback aan het Thorbeckeplein voor de Super Bowl, de finale van de Amerikaanse National Football League (NFL). Volgens SportAmerika hoofdredacteur en organisator Neal Petersen is het jaarlijkse feestje in Nederland steeds populairder geworden. Sinds kort zendt Fox Sports alle wedstrijden uit de NFL in Nederland uit. Wat vinden de football fans zo mooi aan deze grote sport die in Nederland altijd klein is gebleven?

Quarterback Peyton Manning slaagt er niet in de verdediging van de Seahawks te doorbreken. Foto: Jeffrey Beall.
Quarterback Peyton Manning slaagt er niet in de verdediging van de Seahawks te doorbreken. Foto: Jeffrey Beall.

‘Best offense vs. best defence’
Om zeven uur staat de Australische pub al halfvol. Een serveerster in een wijde blauwe jersey loopt met een emmer bier naar een tafel in de hoek. “Voor de echte fans moet je hier zijn, zij zitten er al sinds tien uur ’s ochtends.” Het groepje dertigers en veertigers komt elk jaar uit alle hoeken van het land om te kijken naar de Superbowl. Ze kwamen met de sport in aanraking door hun werk in Amerika of in de kroeg.

Vanavond steunt een deel de Broncos om hun aanvallende spel en de legendarische quarterback Manning. Hij staat bekend om zijn lange passes waarvan het hoogste percentage in de juiste handen belandt. Met zijn 37 jaar is hij oud voor topsport. Maar hij is een coachende spelverdeler en komt uit een echte football familie. Vanavond moet de kroon worden op zijn carrière.

SportAmerika redacteur Mark gokt op de Seahawks. “De statistieken laten zien dat de beste verdedigers dit soort wedstrijden winnen. De Seahawks zijn de beste on defense, al deden de Broncos dat dit seizoen beter. Mijn gut feeling zegt dat de Seahawks gaan winnen.”

Tackles, eerlijkheid en finesse
Veel van de supporters waren eerst voetbalfans. American football is veel spannender dan Nederlands voetbal, vindt Mark. “Er zijn negentien wedstrijden en die leiden allemaal naar de Super Bowl.” Binnen vier beurten moet een team minimaal tien yards (9.144 meter) terrein winnen door te gooien of te rennen. Dat gaat gepaard met brute kracht en tackles. Mark: “Maar de teams wisselen constant van samenstelling en tactiek. Zo gebeurt er elke ‘try’ iets anders. Het is dus ook een spel van finesse.”

Voor Klaas (33) is het daarnaast belangrijk dat American football eerlijker is dan voetbal. Dat komt omdat de NFL camerabeelden gebruikt voor de arbitrage, terwijl voetbalfederatie FIFA dit steevast weigert. “Ik heb sindsdien nooit meer naar voetbal gekeken.”

Voor veel Nederlanders is football een ingewikkelde sport met veel spelonderbrekingen. Volgens voormalig amateur footballspeler Joris (21) verklaart dit de kleine omvang van de sport in Nederland. “De basis is simpel, maar ook ik ken alle regeltjes nog niet.” Toch kunnen we hier nog veel leren van American football, vindt Joris. “Bij Feyenoord-Ajax mogen supporters niet eens bij elkaar op uitwedstrijden komen. In de NFL staat iedereen zonder problemen in hetzelfde vak.”

Afstraffing met nachos
Behalve voor het spel komen veel fans voor de gezelligheid en het spektakel. Op het scherm passeert een reeks beroemdheden, van acteur Jamie Foxx, de cast van Seinfeld tot voormalig quarterback Joe Namath in een bontjas. En er is heel veel dure reclame. Voor veel kijkers gelegenheid om een extra biertje of een portie nachos te bestellen.

De bel luidt herhaaldelijk voor rondjes, groepjes supporters staan te zingen rond de bar. En dan verloopt de wedstrijd eigenlijk verrassend snel. In de eerste twaalf seconden mist Manning een te vroeg gespeelde pass naar achteren. De Broncos beginnen op achterstand en komen vervolgens niet door de taaie verdediging van de Seahawks. Mannings gezicht staat verbeten. Rond vier uur ’s ochtends is de strijd met 43-8 beslist. Aan de tafel in de hoek is Mark in slaap gevallen. Richard (34) neemt over een paar uur de trein terug naar Nijmegen. “Maar ik heb alleen een paar klussen die ik morgenavond moet afmaken. Even doorzitten, eenmaal per jaar kan dat.”