Jewalicious: zuipen voor het nageslacht

Voor veel Joodse jongeren is het belangrijk dat hun toekomstige partner dezelfde afkomst heeft. Bezoekers van het Joodse studentenfeest Jewalicious komen dus niet alleen voor een drankje en een dansje.

“Jewalicious laat je horen! We zijn groot, we zijn levend, laat je horen voor de nummer één DJ uit Israël: Tomer Maizner!” Waarna een zagende elektronische synthesizer door de licht krakende speakers van de Escape Studio klinkt. De locatie aan het Amsterdamse Rembrandtplein werd afgelopen zaterdag afgehuurd door Ijar, een Joodse studentenvereniging.

De Joodse feesten die zij geven heten Jewalicious, “maar als iemand een niet-Joodse vriend of vriendin meeneemt, is die ook welkom”, benadrukt Ijar-voorzitter Jonathan Keyson (21). “Het is gewoon een leuke clubavond voor Joodse mensen.” Vandaag zijn zo’n driehonderd mensen aanwezig.

Het Ijar bestuur: Gideon Pappie, Jonathan Keyson en Dennis Goldstoff
Het Ijar bestuur: Gideon Pappie, Jonathan Keyson en Dennis Goldstoff. © Gerben van der Rijt

Vleeskeuring
De heren op de dansvloer kijken nog wat gereserveerd om zich heen. Een jongen in een strak wit T-shirt treft zijn voorbereidingen voor de spiegel in de wc. Hij wast zijn handen, kijkt of zijn gelscheiding nog recht zit en spuit met een klein flesje wat ademverfrisser in zijn mond. Later zegt een meisje sarcastisch en met een twinkeling in haar ogen dat het feest “ab-so-luut geen vleeskeuring” is.

Volgens voorzitter Keyson is Jewalicious niet per se bedoeld om een partner te vinden. “We willen gewoon wat doen voor de gemeenschap. We zijn met weinig, dus dit soort evenementen zijn een goede aanleiding elkaar weer te zien.”

Vooral de meisjes lijken al vroeg zin te hebben in de avond. Een aantal van hen roept “woohoo Joden” als zij de trap oplopen naar de dansvloer. Een ander schreeuwt met dubbele tong richting de mensen die bij de garderobe wachten: “Wat kost dat? Anderhalve euro per item? Niet bepaald een Jodenprijs.”

Het feest begint als een receptie. Na een uitbundige begroeting raken veel mensen eerst in gesprek voordat ze gaan dansen. “Dat is ook zo irritant aan zo’n Jodenavond”, zegt Nathan Bouscher (30) “Je bent de hele tijd handjes aan het schudden.”

Wie ben ik om niet met een Joodse partner door te gaan

Robert Ensel (37) is juist voor de bekenden op Jewalicious. Naar eigen zeggen is Ensel – grote man, licht kalend, vriendelijk gezicht – een “saaie getrouwde man, die het leuk vindt een biertje te drinken met zijn vrienden.” Volgens hem zoeken mensen hier wel degelijk iemand om later mee af te spreken. Zelf ontmoette hij zijn huidige partner negen jaar geleden op een dergelijk feest.

“Heel veel Joodse mensen vinden geen Joodse partner, daardoor wordt onze wereld kleiner. Als mijn overgrootouders zo veel op het spel hebben gezet voor ons volk, wie ben ik dan om niet met een Joodse partner door te gaan? Verder is het gewoon een feestje, zuipen, gekkigheid. Ieder individu moet zelf zijn keuzes maken. Uiteindelijk gaat het om je eigen geluk.”

Op jacht
Zo nu en dan worden de top-40 vocalen die de commerciële housemuziek opleuken, afgewisseld door Hebreeuwse songteksten over de scheurende beats. En afgezien van wat jongens met keppeltjes of zilveren davidssterren aan een ketting om hun nek, lijkt het een zaterdagnacht zoals er zoveel zijn in Amsterdam: donkere ruimte, harde muziek en flikkerend licht.

Het Joodse volk boeit me geen reet

Miriam (28) is op Jewalicious omdat de Israëlische DJ een bekende van haar is. Haar Joodse partner kent ze van de middelbare school. “Veel mensen komen hier om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ik heb altijd Joodse vriendjes gehad, maar ik heb dan ook in Israël gewoond. Het is voor mij vooral belangrijk dat iemand mijn levensstijl begrijpt en Hebreeuws spreekt. Het Joodse volk boeit me geen reet. Voor veel mensen is het wel belangrijk dat ze onze cultuur voortzetten. Dat komt dan vooral door de ouders die zeggen: ‘twee geloven op een kussen, daar slaapt een duvel tussen’.”

Zoals op ieder ander studentenfeest verandert de alcoholroes de eerder ietwat gereserveerde gasten langzaam in roofdieren naarmate de avond vordert. Voor de DJ-booth schudt een meisje voorover gebogen met haar kont, met één hand op de grond. Hitsige jongens wrijven beurtelings hun kruis tegen haar draaiende billen. Ze is aan het ‘twerken’. Een paar meter verderop probeert een jongen boven de muziek uit de komen om zijn vrouwelijke gesprekspartner het hof te maken: “Jij bent toch veel te leuk voor Jewalicious?”

Flirtende bezoekers van Jewalicious. © Joris Zwetsloot
Flirtende bezoekers van Jewalicious. © Joris Zwetsloot