“Sohodemieterop met dat hotel!”

“Wie helpt er mee demonstreren tegen het Soho House hotel? Om 19.00 uur borden ophalen bij Rob en Hans! Daarna naar het stadhuis! AT5 komt!” Met koeienletters staat het op een A4’tje in de hal van het appartementencomplex aan de Amsterdamse Raamgracht. “Vanavond vergadert de gemeente”, zegt Monica Metz (72) terwijl ze de trap op loopt. “Ik hoop maar dat het gunstig uitpakt voor ons.”

Met “ons” bedoelt Metz buurtcomité No Soho. Samen met omwonenden van de Raamgracht strijdt ze sinds december tegen de komst van een Soho House. Projectontwikkelaar Aedes Real Estate wil het oude gebouw van de Weekbladpers op de hoek van de Raamgracht en Kloveniersburgwal daarvoor gaan exploiteren. Er moet een internationale club met restaurant en hotelkamers in worden gevestigd.

Foto: Harrison van der Vliet
Foto: Harrison van der Vliet

“In december werd de buurt door stadsdeel Centrum ingelicht over de plannen. Het voelde alsof het groene licht eigenlijk al was gegeven”, zegt Metz terwijl ze de ramen van haar kleine, licht scheef aflopende appartement op de bovenste etage open zet. “Toen is de buurt in opstand gekomen. Niemand hier heeft behoefte aan nog een hotel. Er zitten er al meer dan genoeg!”

Ze klapt haar laptop open. “Nog even de insprekerslijst van vanavond bekijken. Veel buurtbewoners gaan wat zeggen.” Ondertussen vertelt Metz dat er 35 jaar geleden twee panden van het studentencorps aan de Raamgracht zaten. “Ik sliep toen met oordoppen. Het was altijd lawaai. Doordat alles zo dicht op elkaar is gebouwd is het hier enorm gehorig.”

Als het Soho House er komt mag het doordeweeks tot 01:00 uur en in het weekend tot 03:00 uur ’s nachts open zijn. “Ze beweren dat hun gasten voornamelijk met de fiets of de metro komen en dus geen geluidsoverlast veroorzaken. Ja hoor. Als George Clooney daar wil overnachten pakt hij vanaf Schiphol een taxi, stopt op vijf minuten afstand en fietst het laatste deel om geen herrie te maken. Zie je het al voor je?”

De telefoon gaat. De buurman heeft een protestlied geschreven. “Kom, we gaan even bij hem langs”, zegt Metz kordaat. “Op de wijs van Ivanhoe, geloof ik. Ken jij die?”, vraagt ze terwijl we de trap af lopen.

Net over de drempel bij buurman Pieter Fopma (60) komt het nieuws binnen dat een meerderheid van de politieke partijen tegen de komst van het Soho House lijkt. Het Parool heeft voor de vergadering een rondvraag gedaan. “Goddank, dan is het allemaal niet voor niets geweest!” roept Metz. “No sohoooo, no sohoooo”, zingt Fopma. Gezamenlijk deinen ze door de kamer.

“Een authentieke woonbuurt wordt door ons niet veracht, dus willen wij geen Soho-hotel op onze mooie gracht!” Aan tafel wordt het “strijdlied”, zoals Fopma het zelf noemt, nog even geoefend. “De bedoeling is om straks met spandoeken en borden naar het stadhuis te gaan”, legt hij uit. “Ik geloof dat we zo moeten verzamelen.”

Foto: Harrison van der Vliet
In een kleine garagebox staat een groene plastic emmer met borden erin. Een voor een druppelen buurtbewoners binnen. “Pak gauw een bord en ga maar alvast lopen. AT5 komt filmen!”
Foto: Harrison van der Vliet

Voor de deur van het stadhuis wordt een groot spandoek uitgerold met “NoSoho.nl” erop. Zodra de camera van AT5 is gearriveerd klinkt Fopma’s strijdlied uit dertig kelen. Een voorbijganger schudt het hoofd. “Welkom in mijn buurt, wat is dit verschrikkelijk zeg. Gatverdamme.”

In de vergaderzaal is het dringen. Ruim honderd mensen, het merendeel buurtbewoners met borden, zoeken een plekje. Het grote No Soho-spandoek wordt achter in de zaal omhooggehouden. “Soho House wentelt de herrie af op de buurt. Wij laten ons geen zand in de ogen strooien, u hopelijk ook niet!”, maant een inspreker de leden van de commissie Bouwen en Wonen. Luid applaus volgt.

Ook de projectontwikkelaar van het Soho House neemt het woord. “Onbekend maakt onbemind. De buurtbewoners doen Soho House geen recht. Een tsunami van taxi’s komt er niet. Ik hoop dat u door de emoties heen de werkelijkheid in het oog zult kunnen houden.” Vanuit de zaal wordt het betoog met gehoon en boe-geroep ontvangen. Enkele voorstanders applaudisseren en joelen.

Al snel blijkt dat Het Parool gelijk had. Een meerderheid van PvdA, D66, GroenLinks en SP voelt weinig voor de komst van het Soho House. Alleen de VVD is verdeeld. Onder de buurtbewoners heerst opluchting. Toch blijft Monica Metz kritisch. “Dit is goed nieuws, maar we zijn er nog niet”, zegt ze bij het verlaten van de vergaderzaal. “Over twee weken is de definitieve stemming in de gemeenteraad. Even duimen nog.”