Weinig integratie internationale studenten

Internationale studenten bezig met 'BeerPong' / Foto J. Belgers
Internationale studenten bezig met 'beerpong'. Foto: NAPnieuws

In Amsterdam wonen zo’n 3500 buitenlandse studenten. Ze studeren  aan de UvA, HvA of VU om nieuwe culturen en mensen te leren kennen. Op de welkomsborrel in studentenflat Zeeburg voor de nieuwe lichting internationale studenten blijkt dat er in Amsterdam van integratie tussen Nederlandse en buitenlandse studenten echter weinig sprake is.

Amsterdam, 15 feb – Het hoogtepunt van de avond vormt het spelen van een potje ‘beerpong’. Een enthousiaste Amerikaanse jongen zet aan beide uiteinden van de keukentafel tien plastic bekertjes neer, vult ze met bier en deelt aan beide teams twee pingpongballen uit. Zodra een van beide teams er in slaagt het balletje in één van de bekertjes te krijgen, schreeuwen de internationale studenten het uit: “Drink! Drink! Drink!

In 2009 stonden aan de Universiteit van Amsterdam 2044 buitenlandse studenten ingeschreven, circa 6% van het totaal. Aan de VU was dat 1,3%. Hoewel veel studenten zeggen “nieuwe mensen te willen leren kennen”, speelt integratie met de lokale bevolking geen grote rol. Dit bleek tijdens de borrel die afgelopen vrijdag werd georganiseerd voor de nieuwe lichting internationale bewoners van de studentenflat Zeeburg.

Eenzame flatgebouwen op een vlakte

Dilber (23, Sidney) vindt het niet erg dat ze in de Zeeburgflat met allemaal internationale studenten is geplaatst: “Voor een half jaartje is het hartstikke gezellig met al die mensen van over de hele wereld.” Het klimaat gaf voor haar de doorslag om voor Amsterdam te kiezen. “Ik wilde naar Europa, en kon met mijn studie uiteindelijk kiezen tussen Amsterdam en Uppsala. Hier is het weer beter, maar natuurlijk niet zo geweldig als bij ons.” Buiten miezert het deze vrijdagavond.

De donkere flatgebouwen aan de Zuiderzeeweg werden twee jaar geleden opgeleverd. Ze staan eenzaam op een vlakte, vlak na de Piet Heintunnel aan de rand van Amsterdam. “Het was de bedoeling dat het hier helemaal volgebouwd zou worden, maar zoals je ziet ligt de bouw momenteel stil” zegt Matthijs Valent (26). Hij is samen met twee andere Nederlandse studenten het aanspreekpunt voor de internationals in het flatcomplex en organisator van de borrel. In de flats wonen zo’n 300 studenten. Rond de 90 kamers zijn speciaal ingericht voor internationale studenten.

Stugge Nederlanders

Michael (25) uit Dublin koos wel bewust voor Amsterdam. “Iets in de EU, want dat was het goedkoopst. Verder kende ik Amsterdam als een ontzettend open en tolerante stad. Ik ben homo, dus voor mij was de keuze snel gemaakt.” Michael is hier nu een half jaar voor zijn masteropleiding economie. Echt Nederlandse vrienden heeft hij nog niet. “Nederlanders gaan toch liever met elkaar om, tegen ons zijn ze nogal afstandelijk.”

De Amsterdamse sectie van ISN (International Students Network) organiseert ieder half jaar een introductieweek voor de nieuw aangekomen internationale studenten. “We gaan dan Nederlandse dingen doen als wadlopen en een bezoek aan de Keukenhof”, vertelt ISN-medewerker Rosanne Chocolaad. Ze geeft toe dat er niet veel integratie met Nederlandse studenten plaatsvindt. “Maar dat ligt ook aan hen: internationale studenten klitten vaak samen.”

Guido de Wilde houdt zich bij het Service & Informatiecentrum aan de Universiteit van Amsterdam bezig met de internationale studenten. Hij wijt het samenklitten van internationale studenten voor een groot deel aan de “stugge Nederlandse studenten”. “Na het eerste jaar blijven die vooral omgaan met hetzelfde groepje. Als internationale studenten na twee, drie weken merken dat ze er niet tussen komen, trekken ze automatisch naar elkaar om te kunnen klagen over de Nederlandse studenten.” Hij zegt dat de UvA veel organiseert om de integratie met Nederlanders te bevorderen: een buddysysteem, gezamenlijk borrels met studieverenigingen, speciale uitjes – maar het levert volgens hem niet veel op.

Jägermeister, everybody!”

“Forensic Science”, probeert iemand zijn studie aan een Poolse jongen uit te leggen. “As in CSI Miami”, verduidelijkt hij. “Ah, yes, I heard about that”, antwoordt zijn gespreksgenoot met een zwaar accent. Een meisje uit Buenos Aires vindt het tot nu toe behoorlijk winderig, hier in Amsterdam. De HEMA en de IKEA zijn voor haar een ware openbaring. Aditya uit Pune, India, studeert hier internationaal recht. Zijn zus was hier eerder, vandaar dat hij voor Amsterdam koos. “Het is wel ontzettend koud. Maar het bier is hier veel lekkerder dan bij ons”, grijnst hij.

Jägermeister, everybody!” schreeuwt een breedgeschouderde Amerikaanse jongen als hij zwaaiend met twee flessen de common room binnenkomt. De onwennigheid waarmee de meeste nieuwe internationale studenten binnenkwamen, is halverwege van de avond geheel verdwenen. Ze worden vermaakt door de verhalen van de internationals die er al een semester in Amsterdam op hebben zitten. Veel andere contacten zullen de nieuwelingen tijdens hun studententijd vermoedelijk niet op doen.

Enhanced by Zemanta