Geen wilde dieren op de Dam

De Dam, foto: NAP
De Dam, foto: NAP

De wereld ziet er anders uit door de applicaties op de smartphone. Je kunt mensen zien denken, gebouwen uit het verleden bekijken of verstopte verhalen tegenkomen. De Dam bekeken door een telefoon.

Amsterdam, 26 jan. – Een man met een zwarte cape zwaait met een zeis door de lucht. Duiven vliegen op boven het paleis op de Dam en een tram rijdt voorbij. Door de camera van mijn telefoon zie ik een foto van een jongen voor het Koninklijk Paleis zweven. “Heb ik geen halte gemist?!??” vraagt deze Jimvdw zich via twitter af. “Ne, nx aan de hand”, stelt hij mij en andere lezers daarna gerust.

Augmented Reality-applicaties voegen 3D-beelden toe aan de camerabeelden van je mobiele telefoon. Informatie van het GPS-systeem en de camera worden gecombineerd. Zo verschijnt het hoofd van Jimvdw in het camerabeeld van de Dam. De applicatie Tweets in the hood toont de profielfoto’s van Twittergebruikers die in de buurt zijn en de berichten die zij zojuist op Twitter hebben geschreven. Door op het bericht te klikken komt Jimvdw’s profiel in beeld, met al zijn berichten. “Die facking tram staat stil!”, blijkt inmiddels.

Volgens het onderzoeksbureau GfK telt Nederland ongeveer 3,3 miljoen smartphonegebruikers. Er komen steeds meer applicaties die in Nederland te gebruiken zijn. Zo lanceerde de Nieuwe Kerk op 3 januari een applicatie die de geschiedenis van de kerk toont met foto’s en filmpjes. Via de applicatie van het Rijksmuseum is elke dag een stuk uit de collectie te zien. En de applicatie Oorlogsmonumenten zoekt het dichtstbijzijnde monument voor je op.

Nationaal Monument verdwijnt

Ik richt mijn telefoon binnen de applicatie Urban Augmented Reality (UAR) op de Bijenkorf. Het warenhuis verdwijnt. Op de plaats van de Bijenkorf staat nu een levensgroot gebouw dat op hoge grijze pilaren steunt. Het lijkt op een Griekse tempel. Winkelende mensen lopen er nietsvermoedend langs. Het is de koopmansbeurs van Zocher, gebouwd in 1845 en gesloopt in 1903. De beurs had ook nog een binnenplaats met een zuilengang, lees ik na een druk op de informatieknop.

Door binnen UAR richting het nationaal monument op de Dam te draaien verdwijnt ook het monument. De hoge grijze muren van een kantoorgebouw doemen op. Het heet de Nederlanden 1845 op de Dam. Dit gebouw werd in 1938 ontworpen door Willem Marinus Dudok, maar is nooit gebouwd. Dat zit zo: na de sloop van de koopmansbeurs van Zocher nodigde gemeente Amsterdam architecten uit om gebouwen te ontwerpen voor op de Dam. Dudok ontwierp dit kantoorgebouw, maar dat werd afgekeurd. “In 1940 besluit het gemeentebestuur definitief dat de Dam niet meer bebouwd gaat worden”, zo wordt uitgelegd. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen uiteindelijk het monument.

De Dam is gevuld met mensen. Mensen met tassen, fotograferende toeristen. Op de overzichtspagina van de applicatie Layar, een soort menu voor Augmented Reality-programma’s, zie ik dat op 51 meter afstand een gebruiker van het programma Dating Site loopt. Stefan Gabriels heet hij, en hij komt uit Vietnam. Een profielfoto heeft hij niet. Een eind verderop steekt een man met een Aziatisch uiterlijk de weg over. Hij is zo’n veertig jaar oud en draagt een versleten spijkerjas. Waar hij precies is kan ik op de kaart niet zien. Maar het zou hem kunnen zijn.

Luchtkwaliteit is redelijk

Ook vangt mijn telefoon op dat er een verhaal in de buurt is, afkomstig uit het programma Oneindig Noord-Holland. “Nou ‘k zal je vertellen: ’s nachts om één uur zat ie nog in zijn onderbroek in ‘t café”, klinkt een Amsterdamse mannenstem.  Hij vertelt een anekdote over een man die in een café zijn eigen broek verkoopt.

Mijn telefoon vangt nog veel meer op. Het dichtstbijzijnde huis dat te koop is, staat op 300 meter afstand: Rokin 30 II. Het is vijfenzeventig vierkante meter groot en kost 309.000 euro. De dichtstbijzijnde psycholoog heet Milly Smit. Door op het adres te drukken tekent Google Maps de snelste route naar haar huis. De lucht rond de Dam is volgens Mimaq van redelijke kwaliteit. Dat is op 4 november 2010 voor het laatst gemeten. D66 heeft haar programmapunten aan de relevante locaties in de stad toegevoegd.

Augmented Reality gaat nog spannender worden. Layar Safari belooft wilde dieren door de stad te laten rennen. Helaas doet deze applicatie het in Amsterdam nog niet. Geen wilde dieren op de dam. Jimvdw is nu aangekomen bij de bioscoop. Ik zie een foto van zijn popcorn. Het scherm van mijn telefoon wordt zwart. De batterij is leeg.

Enhanced by Zemanta