Bevrijdingsfestival Vrijland gaat door

Muziekfestival Vrijland wordt op 5 mei voor de tweede keer georganiseerd. Het Amsterdamse bevrijdingsfestival dat zich specifiek op jongeren richt, was er bijna niet geweest. Buurtbewoners rondom de locatie op het Oostenburgereiland, horecaterrein Amsterdam Roest, klaagden over geluidsoverlast.

Wethouder Janine van Pinxteren en burgemeester Eberhard van der Laan besloten het house- en technofestival toch een vergunning te verlenen. Vrijland wordt ondersteund door het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. Dit was volgens Van Pinxsteren doorslaggevend voor de vergunning: “De jongeren op Vrijland hebben de oorlog niet meegemaakt. Een dansfestival betrekt jongeren op een toegankelijke manier bij het bevrijdingsthema. Dat willen wij als gemeente niet dwarsbomen.”

“De communicatie met Roest is altijd goed, daarom vertrouwen wij erop dat ze zich ook op Vrijland aan de afspraken houden. We hebben een duidelijke geluidsnorm afgesproken en vanaf acht uur verplaatst het buitenprogramma naar binnen om de buurt te ontzien”, aldus Van Pinxteren, voorzitter van het dagelijks bestuur van Amsterdam-Centrum.

Het festival wordt georganiseerd door Amsterdam Roest en feestorganisatie Cartel. “Ik vind Bevrijdingsdag een van de belangrijkste mijlpalen in onze geschiedenis, maar door alle aandacht voor Koningsdag sneeuwt het een beetje onder in Amsterdam”, aldus Daniël Hobbelink, een van de eigenaren van Cartel. “Gelukkig waren de burgemeester en de wethouder het met ons eens dat een bevrijdingsfestival voor jongeren bij de stad hoort.”

Naast nationale en internationale houseartiesten als Tom Trago en Smallpeople, besteedt Vrijland veel aandacht aan randprogrammering. Zo organiseren zij een vrijheidsdiner, dichtworkshops en komt Pascal Griffioen, voormalig frontman van rapgroep Osdorp Posse, een toespraak houden. De organisatie doneert ook een nog nader te bepalen deel van de opbrengst aan de Voedselbank.

Organisator Hobbelink: “Vrijheid betekent voor mij zeggen wat je wilt. Maar wat is vrijheid met een lege maag en zonder dak boven je hoofd? We zijn ook geen gekke Henkies, de jongeren komen voor een feestje. Maar we hopen dat ze door ons feest toch even stilstaan bij hun vrijheid.”