Rijk moet ingrijpen in vechtsportwereld

Een nationale commissie moet een eind maken aan de wanorde, het geweld en de criminele activiteiten die de Nederlandse vechtsportwereld besmeuren. Dat blijkt uit een onderzoek over regulering van full contact-gevechtsporten, dat gisteren op een conferentie in Amsterdam gepresenteerd werd. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) roept het Rijk op in te grijpen.

Kickboksen (Foto: Kate.Gardiner, Flickr)
Kickboksen (Foto: Kate.Gardiner, Flickr)
Nu bestaat er nog geen overkoepelende organisatie van de sporten. Volgens een onderzoek van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) van vorig jaar, heeft een kwart tot de helft van de huidige organisaties banden met de onderwereld. Sociale wetenschappers Maarten van Bottenburg en Marianne Dortants van de Universiteit Utrecht onderzochten in samenwerking met de gemeente Amsterdam hoe er een eind kan worden gemaakt aan de wanorde en criminele activiteiten in de vechtsportwereld.

Het onderzoek presenteerden ze gisteren op de conferentie in het stadhuis. Onder de meer dan honderd aanwezigen in de zaal bevonden zich sporters, trainers, promotors, bondsvertegenwoordigers, ambtenaren en burgemeesters. “Een historisch moment”, noemt Bottenburg de bijeenkomst. “Dit is voor het eerst dat de vechtsportgemeenschap met bestuurders aan tafel zit.”

Van der Laan richtte zich tot de vechtsporters: “U leert jongeren respect, maar ook de vechttechnieken om anderen veel schade aan te richten. Ik ga u een cijfer noemen dat u niet leuk vindt. We hebben in Amsterdam een top 600 van veelplegers. De helft van die jongens zijn vechtsporter of noemen zichzelf zo.”

Onno van Veldhuizen (D66), burgemeester van Hoorn, herinnerde aan het vechtsportgala in Zijtaart eind vorig jaar, waar een kickbokspromotor werd doodgeschoten. Ook sprak hij over de massale vechtpartij die twee jaar terug uitbrak tijdens zo’n gala in zijn eigen plaats. “Er moeten uniforme, nationale afspraken komen over detectiepoortjes, kijkcijferadvies, alcoholverbod, de Wet Bibob en de regulatie van VIP-tafels. Het onderzoek pleit voor een nationale vechtsportcommissie.”

Wie moet de commissie opzetten
De bonden, trainers, sporters en promotors die Bottenburg en Dortants in hun onderzoek gesproken hebben, laten volgens de wetenschappers een heel duidelijke roep om hulp van de Rijksoverheid horen. Een aanpak op gemeentelijk niveau zou het probleem alleen verplaatsen. Bart Zijlstra, directeur Sport bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deed een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de bestaande bonden. “Er wordt gelijk naar de overheid gekeken, die zal de oplossing wel hebben. Maar we moeten niet een kant op kijken.”

In zijn toespraak op de conferentie richtte Van der Laan zich direct tot Zijlstra. “Meneer van VWS: Dit is een zaak van het Rijk, uiteraard. We moeten dit samen doen. Het is aan minister Schippers om die handschoen op te pakken. Ik zou trots zijn op de sporters, kennis en mensen die we hier voor handen hebben en eens gaan kijken in Amerika.”

Daarmee verwijst de burgemeester naar de Amerikaanse ‘State Athletic Commissions’ (SAC). In het onderzoek worden de SAC’s als voorbeeld voor Nederland aangedragen. Dit geheel van commissies reguleert en controleert daar de vechtsporten, de geldstromen en verzorgt bijvoorbeeld de vergunning verleningen. Voor een deel worden de commissies door de staat betaald, het overige deel verdienen ze zelf door de verstrekking van vergunningen.

Onduidelijk is hoeveel vechtsportbonden er op dit moment in Nederland zijn, geschat wordt rond de veertig. De Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) – met meer dan zevenduizend leden op dit moment een van de grootste vechtsportbonden die aangesloten zijn bij het NOC-NSF – hoopt meer bonden met zich te kunnen verenigen. Voorzitter Henk Verschuur: “Dat zal moeten gebeuren volgens de wet van voortschrijdend inzicht. Er zijn nu bonden die zich niet willen aansluiten vanwege onze regels, of omdat ze bang zijn hun identiteit te verliezen. Het is de verantwoordelijkheid van de FOG om te zorgen dat die laatste groep zich ook aansluit, met steun van de overheid.”

Thom Harinck, een van de grondleggers van het kickboksen in Nederland en trainer van top-kickboksers, is positief over het onderzoek, maar wil sneller werken. “Een commissie moet er binnen twee jaar zijn. Wat burgemeester Van der Laan zei zal een positieve impuls geven. Als de ego’s opzij gezet worden, denk ik dat die commissie er gaat komen.”