Geen geld meer voor microkredietproject VONK

Er is geen geld meer voor het microkredietproject van vrouwencentrum VONK aan het Ambonplein in Amsterdam-Oost. Dit meldt een medewerker van het vrouwencentrum. De reden hiervoor is onduidelijk; het programma is volgens Demet Akpinar, de voormalige coördinator VONK, wel degelijk succesvol te noemen.

Er is geen geld meer voor het microkredietproject van vrouwencentrum VONK, gevestigd in de Gerardus Majellakerk (Foto: Stadsherstel Amsterdam)
Er is geen geld meer voor het microkredietproject van vrouwencentrum VONK, gevestigd in de Gerardus Majellakerk (Foto: Stadsherstel Amsterdam)

Het microkredietproject van vrouwencentrum VONK is speciaal gericht op vrouwen die hulp nodig hebben om een eigen onderneming te starten. In 2007 ging het project voor het eerst van start. Het voormalig stadsdeel Zeeburg en de Rabobank hebben het project gefinancierd door gezamenlijk een bedrag van tienduizend euro te doneren. Maar volgens Zdenka Mijic, een medewerker van vrouwencentrum VONK, kunnen vrouwen dit jaar geen gebruik meer maken van de lening voor nieuwe ondernemingen. “Naar mijn weten is er geen geld meer voor. We weten nog niet hoe we dit project op een andere manier gaan invullen.”, aldus Mijic.

Duizend euro aan spullen
Vrouwen hebben dankzij het project de mogelijkheid om maximaal duizend euro zonder rente te lenen, maar zijn wel verplicht om het bedrag direct aan spullen te besteden. Zo hebben vrouwen onder andere naaimachines, pruiken en schilderdoeken kunnen kopen. Zij kunnen daarnaast bij het vrouwencentrum terecht voor verdere begeleiding en advies.

Dat er nu geen nieuwe leningen kunnen worden verstrekt vindt Demet Akpinar, voormalig coördinator van het vrouwencentrum tussen 2005-2011, “ontzettend jammer”. Volgens haar hebben in totaal dertig vrouwen zich aangemeld voor het project. Zij zullen hun leningen nog volgens de bestaande afspraken kunnen terugbetalen. “Niemand zal een deurwaarder op z’n stoep krijgen, dat is in het verleden ook niet gebeurd”, aldus Akpinar. “Binnen het project staat vooral de ontwikkeling van vrouwen centraal. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om vrouwen erachter te laten komen waar ze goed in zijn. De begeleiding kost dan ook het meeste geld.”

Volgens Akpinar richt het vrouwencentrum zich nu minder op de groep vrouwen die in aanmerking komt voor een lening. “Het project heeft vrouwen bereikt die al best wat kunnen, maar stadsdeel Oost heeft VONK vorig jaar de opdracht gegeven om meer aandacht te schenken aan vrouwen die een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Hierdoor is er misschien minder belangstelling voor het microkredietproject.”

Het stadsdeel Oost sluit een subsidie voor het microkredietproject niet helemaal uit. “Iedere instelling heeft recht om een subsidie aan te vragen. Maar, de regels en voorwaarden zijn wel strenger geworden, we zullen moeten kijken naar wat de mogelijkheden zijn”, aldus een woordvoerster.