‘Misverstand’ rond microkredietproject VONK

Voor het microkredietproject van vrouwencentrum VONK aan het Ambonplein in Amsterdam-Oost is nog genoeg geld beschikbaar. Dit zegt Demet Akpinar, tussen 2005 en 2011 coördinator van het vrouwencentrum en nog steeds nauw betrokken bij het project. Eerder meldde een medewerkster dat het project zou worden stopgezet, maar volgens Akpinar is dit ‘een groot misverstand.’

Vrouwencentrum VONK heeft toch genoeg geld voor het microkredietproject. (Foto: Stefanie Amirkhan)
Vrouwencentrum VONK heeft toch genoeg geld voor het microkredietproject. (Foto: Stefanie Amirkhan)

Hoe dit misverstand is ontstaan bij de betrokken leidinggevenden weet Akpinar niet. Ook heeft ze geen idee hoe de medewerkster op het idee was gekomen dat het project zou worden beëindigd. “We betreuren het dat deze informatie naar buiten is gekomen en dat niemand deze heeft tegengesproken. Volgens onze gegevens is er nog steeds geld. De eerdere uitspraken zijn gedaan door mensen die weinig van het project afwisten.”

Volgens Akpinar gaat het vrouwencentrum vanaf dit jaar juist hechter samenwerken met andere instanties. “Vrouwen die schuldhulpverlening aanvragen of bij maatschappelijk werk terecht komen, zullen eerder naar VONK worden verwezen. Dit gebeurt al, maar we willen dit aanscherpen. Hierdoor kan er sneller worden gekeken naar wat voor hulp zij nodig hebben om weer aan het werk te gaan en krijgen zij betere ondersteuning.”

Stadsdeel Oost is blij met het nieuws, maar merkt op dat de behoefte van de vrouwen die zich voor het project aanmelden door de jaren heen is veranderd. “In de beginjaren hebben vrouwen wel degelijk een lening afgesloten, maar we zagen dat zij daarna vooral voor advies en begeleiding bij VONK aanklopten. We hopen wel dat VONK deze hulp zal blijven geven, want naar ons idee loopt het project goed”, aldus een woordvoerster.