Harde werker en bourgondiër: Ab Kooij (1944-2013)

De koning van de Amsterdamse rondvaart is overleden. Ab Kooij (1944-2013) gaf 37 jaar leiding aan het bedrijf dat hij overnam van zijn vader: rederij P. Kooij.

Rederij P.Kooij (Foto: Remon Rijper/ Flickr)
Rederij P.Kooij (Foto: Remon Rijper/ Flickr)
Ze zijn niet weg te denken uit de Amsterdamse grachten: de lange, lage rondvaartboten. Tweezits bankjes erin, een doorzichtig dak. Bijna allemaal zijn ze van rederij P. Kooij. Begonnen in 1922 door Piet Kooij, als een van de eerste rondvaartbedrijven in Nederland. Na zijn overlijden in 1976 nam zoon Ab het over. Onder zijn leiding groeide de rederij uit tot een toonaangevend bedrijf. Ab Kooij overleed maandag op 68-jarige leeftijd.

Nagenoeg zijn hele leven heeft Kooij in de rederij gewerkt. Op zijn vijftiende begon hij, zo af en toe buiten schooltijd. Twintig jaar later werd hij directeur en grootaandeelhouder van het bedrijf, dat met de overname van drie andere rederijen een stuk groter was geworden. In de jaren negentig kwam daar de grote rederij Plas nog bij.

Kooij was een harde werker, zegt een collega. “Altijd aan het werk, zeven dagen per week.” Tot zijn hart het maandag begaf stond hij nog drie dagen per week op de werf. Maar een bourgondier was het ook.

Het harde werken resulteerde in een lange lijst beroemde gasten. Neil Armstrong, Michael Jackson, Yasser Arafat, Jacques Chirac, Hillary Clinton, Jimmy Quarter, verschillende leden van het koningshuis. Allemaal maakten ze eens een tocht door de historische grachten van Amsterdam. Naar verluidt had Kooij van iedereen een foto.

Lang domineerde Rederij Kooij samen met Canal Compay, Lovers en Blue Boat de Amsterdamse grachten. De gemeente wil de rondvaartmarkt nu opengooien. Wethouder Gehrels diende een initaitiefvoorstel in om het krijgen van een vergunning te vergemakkelijken. Kooij moest daar niets van hebben. “Ik duld het niet als anderen aan mijn steiger komen”, zei hij vorig jaar in Het Parool.

Toen Nederland in ’88 Europees kampioen werd voer het nationale team een eretocht door de Amsterdamse grachten op een boot van rederij Kooij. In Andere Tijden blikt hij hierop terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.