UEFA schenkt voetbalveld aan Amsterdam-Oost

De Indische Buurt in Amsterdam-Oost krijgt een voetbalveld van de Europese voetbalbond UEFA. Het veldje wordt aangelegd bij de Kramatweg, naast het Flevopark.

(Foto: Alexander Leeuw)
(Foto: Alexander Leeuw)
“De huidige speelplek aan de Kramatweg is dringend aan renovatie toe”, zegt stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA). “De jongeren uit de buurt vroegen eerder al of het voetbalveld opgeknapt kon worden. Daar was eigenlijk geen geld voor. Toen we erachter kwamen dat de UEFA een voetbalveld zou schenken aan de gaststad van de Europa League-finale, zijn we een plan op gaan stellen.”

Volgens Elatik maken de buurtjongeren en de omliggende scholen intensief gebuik van het oude speelveld. Op 9 januari heeft een delegatie van de UEFA de locatie bezocht. Elatik: “Ze waren erg enthousiast over ons plan. Ook stadsdeel West diende een plan in, maar vorige week maakte de UEFA bekend dat het ontwerp van Amsterdam-Oost gewonnen heeft.” Inmiddels zijn de plannen voor het aan te leggen voetbalveld op een bewonersavond voorgelegd aan omwonenden. Zij konden ook ideeën en suggesties indienen voor het nieuwe ontwerp.

Op 15 mei wordt de Europa League finale in de Amsterdam Arena gespeeld. 14 mei wordt het voetbalveld aan de Kramatweg officieel geopend, in aanwezigheid van UEFA-voorzitter Michel Platini. “Ik ben een zeer tevreden stadsdeelvoorzitter”, zegt Elatik. “Het is de bedoeling dat burgemeester Eberhard van der Laan ook komt. Het wordt een groot feest voor Oost.”

Het is een traditie dat de UEFA een voetbalveld aan de gaststad van de Europa League-finale schenkt. Naast een kunstgrasveld van 21 bij 37 meter worden ook een speeltuin en een tennisbaantje aangelegd bij de Kramatweg.