Zichtbaar OBA

Een boekenkast in de nieuwe bibliotheek. (Foto: Friso Weijers)
Een boekenkast in de nieuwe bibliotheek. (Foto: Friso Weijers)
Rust en stilte zijn nog ver te zoeken in de nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Linnaeusstraat. Terwijl werklui af en aan lopen, zijn bezoekers sinds vrijdagochtend welkom. De ‘verhalende bibliotheek’ is een nieuw concept van de OBA.

Aan de afwerking van de nieuwe bibliotheekvestiging aan de Linnaeusstraat wordt vrijdagmorgen druk gewerkt. Twee mannen staan op het dak van een busje pal voor de ingang. Het logo van de bibliotheek moet nog worden bevestigd boven de ruit. Ook binnen zijn werklui druk aan het werk. Tussen de boekenkasten staan huishoudtrapjes en verhuisdozen. Overal klinkt getimmer en geschroef.

Een aantal klussers klapt leestafels uit. Marij Janssen (58) dirigeert de heren naar de juiste hoeken van de bibliotheek. Ze werkt al 35 jaar bij de OBA. Momenteel is ze regiomanager voor de bibliotheken in Oost en Diemen.

Zichtbaar
“We zijn blij met deze plek, we zijn hier veel zichtbaarder”, zegt Janssen, terwijl ze gaat zitten in een fauteuil in een hoekje van de bibliotheek. Een paar maanden geleden zat de Albert Heijn hier nog.

“Ik vind het wel mooi en stijlvol geworden”, zegt Maike Olij (34). Haar anderhalfjarige dochtertje Bente verstopt zich achter haar moeders been. “Je herkent het pand haast niet meer. Ik wist eigenlijk niet of ze al wel open waren, met al die werklui.”

Janssen geeft toe dat het spannend was. “We hadden negen weken voor de inrichting. Op kasten zit soms een levertijd van twee maanden. Ik was de afgelopen week bang dat we niet op tijd open konden gaan, maar we hebben het gered.” De officiële opening zal volgend weekend plaatsvinden.

Luxepositie
Het nieuwe filiaal komt in de plaats van de bibliotheken Oosterpark en Watergraafsmeer. “Oosterpark lag te veel verstopt, waardoor mensen die bibliotheek moeilijk konden vinden,” zegt Janssen. Afgelopen weekend sloot de bibliotheek Oosterpark.

De leeszaal van de bibliotheek aan de Linnaeusstraat. (Foto: Friso Weijers)
De leeszaal van de bibliotheek aan de Linnaeusstraat. (Foto: Friso Weijers)
De vestiging Watergraafsmeer moest begin vorig jaar plaatsmaken voor Oostpoort. Watergraafsmeer heeft nu geen eigen bibliotheekfiliaal meer, maar volgens Janssen is dat niet erg. “De afstand is verwaarloosbaar, en daarbij heeft Betondorp wel een servicepunt. Sowieso heeft Amsterdam met 25 bibliotheekfilialen al een luxepositie.”

Don Jacour (72) zit gehurkt bij een boekenkast. Onder zijn arm heeft hij een stapel van vier dikke boeken. “Ik kwam altijd bij de vestiging Oosterpark. Wat mij betreft was een nieuwe locatie niet nodig, hoor. Het is wel mooi en ruim geworden. Nu is het nog rumoerig, maar dat gaat wel over.”

Verhalen
De nieuwe bibliotheek is een ‘verhalende bibliotheek’. Janssen wijst naar de boekenkasten bij de stoel. “Alleen in dit hoekje staan nog wat informatieve boeken. In Oost wonen over het algemeen hoogopgeleide mensen. Die vinden hun informatie wel op internet.”

De nadruk ligt in de Linnaeusstraat dus op verhalende literatuur. “In deze buurt wonen bovendien veel auteurs. We willen iedere laatste zondag van de maand een literaire avond organiseren. Herman Koch, die in de buurt woont, heeft al toegezegd.”

Janssen staat op uit haar stoel. “Ik zit de hele tijd te kijken naar iets dat niet goed staat.” Ze loopt naar de kast, pakt het bordje ‘Reisverhalen’, en draait het om zodat de tekst de juiste kant op wijst.