OBA investeert in zichtbaarheid

De nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Linnaeusstraat. (Foto: Friso Weijers)
De nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Linnaeusstraat. (Foto: Friso Weijers)
De nieuwe vestiging van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) aan de Linnaeusstraat is geen bezuinigingsactie. Dat zegt algemeen directeur Martin Berendse (51). De bibliotheek die vrijdag geopend werd, dient wel ter vervanging van de vestigingen Oosterpark en Watergraafsmeer.

Begin vorig jaar werd vestiging Watergraafsmeer gesloten. De sluiting van de Oosterparklocatie is volgens Berendse geen nieuwe bezuinigingsmaatregel. “De 10 procent-bezuinigingen van de afgelopen zes jaar zijn inmiddels verwerkt.”

In de vestiging Oosterpark moest geïnvesteerd worden. In plaats daarvan besloot de OBA om het geld in een nieuwe vestiging aan de Linnaeusstraat te steken. De nieuwe locatie is zichtbaarder en ligt in het hart van Oost.

De gemeente Amsterdam begroot dit jaar een totaal van 26 miljoen voor alle 26 vestigingen van de OBA. De verbouwing van het pand aan de Linnaeusstraat heeft enkele tienduizenden euro’s gekost, wat over een periode van vijftien jaar afgeschreven wordt.

Volgens Berendse is het bezoekersaantal afhankelijk van hoe graag mensen op een plek willen komen. “De kwaliteit van de omgeving is niet zozeer van invloed op de uitleencijfers, maar wel op het modernere gebruik van de bibliotheek”. Daarmee worden de andere functies van de OBA bedoeld, zoals het aanbod van studieplekken en evenementen.

Lees ook de reportage over de nieuwe OBA-locatie.