“D’r uit, De Cock!”

 Hij speelde Kootje de Beer en Dirk Stiefbeen. Maar zijn bekendste rol was toch wel die van rechercheur De Cock. In de nacht van maandag op dinsdag overleed televisie- en theateracteur Piet Römer op 83-jarige leeftijd. Zijn geboortestad, Amsterdam, speelde een grote rol in de drie televisieseries waarin hij furore maakte.

Piet Römer als De Cock in Baantjer
Piet Römer als De Cock in Baantjer

AMSTERDAM, 18 januari – Een acteur stopt niet met werken als hij 65 wordt, meende Piet Römer. “Ik zeg altijd maar zo: niet meer mógen werken is iets anders dan niet meer kúnnen werken”, zei de acteur vorig jaar juli nog in De Telegraaf. Hij fantaseerde zelfs over nieuwe film- en televisieprojecten. Die gaan er niet meer komen. Römer overleed in de nacht vanmaandag op dinsdag in zijn slaap, in het bijzijn van zijn familie.

De acteur, die op 2 april 1928 werd geboren in Amsterdam, schitterde vanaf 1956 in verschillende televisieseries, twintig speelfilms en meer dan zestig theaterproducties. Met rollen in stukken van Shakespeare, Brecht en Pinter zag hij zichzelf – ondanks zijn werk op het witte doek – als een echte theateracteur. Daarnaast nam Römer zestien keer de taak van Hoofdpiet op zich tijdens de intocht van Sinterklaas.

Ondanks dit imposante CV was Römer vooral bekend van zijn rol in Baantjer als rechercheur De Cock, “met cee-oo-cee-kaa”. Samen met zijn assistent Vledder (Victor Reinier) loste hij twaalf seizoenen lang moordzaken in Amsterdam op, en dat altijd volgens een vast stramien. Elke aflevering begon met de ontdekking van het lijk. Halverwege werd De Cock berispt door commissaris Buitendam, die hem steevast zijn kantoor uitjoeg met een woedend “D’r uit, De Cock.” En altijd kreeg De Cock een briljante inval over de zaak in het café van Lowietje, in de rosse buurt. De serie, die startte in 1995, beleefde zijn laatste seizoen in 2006.

Baantjer was niet de enige Amsterdamse televisieserie waarin Römer een rol had. In ’t Schaep met de 5 Pooten en Stiefbeen & Zoon speelde hij respectievelijk kroegbaas Kootje de Beer en Dirk, zoon van vader Stiefbeen.’t Schaep hield al na acht afleveringen op. De liedjes die erbij hoorden zijn nog steeds op de radio te horen, zoals We benne op de wereld om mekaar (om mekaar om mekaar om mekaar) te helpen nietwaar? en Het zal je kind maar wezen.

Voor zijn rollen in deze series kreeg Römer driemaal de Gouden Televizierring. Hij is de enige acteur die dat voor elkaar kreeg. Ook de stad Amsterdam eerde Römer voor zijn werk. In 2007 werd hij benoemd tot ereburger. Daarnaast kreeg hij van de gemeente de Gouden Legpenning, omdat zijn vertolking van De Cock het imago van de Amsterdamse politie had verbeterd.

Begin 2011 belandde Römer in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Hij verbleef daar zeven weken en raakte ook korte tijd in coma. Na dit ziekbed kwam hij er weer bovenop. In een interview met AD zei hij toen: “Het had zo over geweest kunnen zijn. En dan was het, wat mij betreft, ook afgelopen geweest.” Piet Römer is 83 jaar geworden.