Ruigoord wordt zesde 24-uurslocatie

Kunstenaarskolonie Ruigoord in het Westelijk Havengebied krijgt als zesde locatie in Amsterdam een 24-uursvergunning. Dat bleek gisteren tijdens de raadsvergadering van de commissie Algemene Zaken. Nog voor de zomer kunnen culturele evenementen op Ruigoord de hele nacht doorgaan.

“Wij zijn een culturele vrijplaats, dus voor ons komt het goed uit dat we niet meer vastzitten aan horecatijden”, zegt Rudolph Stokvis van stichting Landsjuweel, die verantwoordelijk is voor het programma op Ruigoord. De eerste vijf 24-uursvergunningen zijn in de eerste ronde drie weken geleden verstrekt. Er zijn er nog vijf te vergeven, in een tweede ronde in mei. Ruigoord hoeft daar nu niet meer op te wachten maar wordt alsnog in de eerste ronde meegenomen.

Burgemeester van der Laan gaf bij de eerste ronde al aan dat hij Ruigoord bij uitstek geschikt vindt voor een 24-uursvergunning. Ook de expertgroep die de locaties toetst, oordeelde dat Ruigoord aan alle criteria voldoet. Maar het Amsterdamse havenbedrijf, eigenaar van de grond waarop Ruigoord gevestigd is, was tegen het plan, onder meer vanwege de veiligheid. Naast Ruigoord ligt Vopak, een multinational gespecialiseerd in de opslag van chemicaliën.

Daarop gingen de haven, de gemeente en Ruigoord met elkaar in gesprek. “Het havenbedrijf is ook van de burgemeester, dus het was raar dat er met twee monden gesproken werd”, licht Marco de Goede toe, raadslid voor GroenLinks die zich hard maakt voor vrije openingstijden. In het gesprek zijn de bezwaren van de haven weggenomen. Ruigoord heeft beloofd extra veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het verstevigen van het hek rondom het terrein.

Van der Laan besloot vorig jaar tien 24-uursvergunningen te verstrekken aan culturele ondernemingen om het uitgaansleven in Amsterdam te stimuleren. De vergunningen gelden vijf jaar. In december zal het verloop worden geëvalueerd. Als blijkt dat zich geen problemen hebben voorgedaan kunnen nog meer 24-uursvergunningen worden verstrekt, zei Van der Laan gisteren.