Opstapeling weggegooide kerstbomen door vertraging gemeente

AMSTERDAM – Het ophalen van weggegooide kerstbomen is vertraagd, waardoor ze opstapelen in het centrum en de buitenwijken van de stad. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente.

Dagelijks rijdt de grofvuildienst van de gemeente door de stad om weggegooide kerstbomen op te halen, maar doordat Amsterdammers hun bomen dit jaar op hetzelfde moment wegdoen is de weggegooide hoeveelheid niet bij te benen. ‘Er is echt een piek: iedereen doet op hetzelfde moment zijn boom weg,’ zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Normaal gaat het geleidelijker.’ Het gaat waarschijnlijk nog een week duren om de bomen weg te werken.

Een buurtbewoner laat zijn hond aan een groepje kerstbomen ruiken op een stoep aan de Prinsengracht. ‘De gemeente heeft al gebeld om uit te leggen wat er aan de hand is. Er zijn veel te veel bomen dit jaar.’ Gemma Leijs woont in dezelfde buurt en zag de eerste kerstboom drie weken geleden al liggen. ‘Die ligt er nog steeds. Er is er nog geen een weggehaald.’

Het beleid rondom het ophalen van kerstbomen veranderde de afgelopen jaren. De gemeente besloot een jaar geleden te stoppen met de jaarlijkse kerstbomenverbranding op het Museumplein. Vanaf volgend jaar moeten Amsterdammers het grofvuil bellen als ze willen dat hun boom wordt opgehaald. De gemeente rijdt dan niet meer dagelijks door de stad.