Verzoek tot vrijlating verdachte moord Wiersum geweigerd

AMSTERDAM –  Verdachte Giërmo B. (36) verscheen vanmiddag tijdens een pro-forma zitting voor het eerst voor de rechter. Zijn advocaat Tjalling van der Goot deed een verzoek tot vrijlating dat de rechter afwees.

Volgens Van der Goot had de rechtbank nog onvoldoende bewijs verzameld in het onderzoek naar de moord op strafadvocaat Derk Wiersum om zijn cliënt langer vast te houden. ‘Giërmo B. kan niet direct aan de moord worden gekoppeld’, betoogde Van der Goot, ‘dus is het verlengen van de voorlopige hechtenis in dit geval niet noodzakelijk’. De rechter was het hier niet mee eens en zag wel degelijk genoeg reden om Giërmo B. gedurende de rest van het onderzoek vast te houden.

De pro-forma zitting vond plaats in de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. Wegens grote belangstelling werd er in de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid een livestream van de zaak getoond.

Witte Combo

Een belangrijk onderdeel van het lopende onderzoek is de witte Opel Combo die na de moord op Wiersum als vluchtauto is gebruikt. Er zijn meerdere aanwijzingen dat deze Opel in het bezit was van Giërmo B. in de periode rondom 18 september, de dag van de moord op Derk Wiersum. Volgens Giërmo B. had hij de Combo slechts enkele keren geleend van een ‘mattie’. Een keer om grofvuil weg te brengen en een keer om een festival te bezoeken. Om wat voor ‘mattie’ het precies ging, kon Giërmo B. niet zeggen.

Verder is inmiddels bekend dat de verdachte vlak nadat de politie de witte Combo aantrof, een vliegticket naar Suriname heeft geboekt. Ook bleek hij in het bezit te zijn van grote bedragen in contant geld en na 18 september enkele grote uitgaven te hebben gedaan.

Vader

Tijdens de zitting kwam Giërmo B. zelf nog kort aan het woord. Hij verklaarde dat hij niks meer te zeggen had over het proces en alles wat hij wist al aan de politie had verteld. Dat betekent niet dat hij verdere medewerking aan het onderzoek zou weigeren. Tot slot sprak hij zijn medeleven voor de nabestaanden uit. ‘Ik vind het vreselijk voor mevrouw Wiersum’, vertelde Giërmo B. met een monotone stem. ‘En voor zijn kinderen. Ik ben zelf ook vader, dus ik weet hoe erg dat moet zijn.’

De behandeling van de zaak is geschorst in afwachting van verder onderzoek. Het is nog niet duidelijk wanneer de kwestie inhoudelijk zal worden behandeld. Een van de twee aanwezige officieren van justitie liet weten dat het OM nog zoekt naar meer verdachten.