Gemeente komt met nieuwe aanpak tegen overlast bedrijfsafval

AMSTERDAM – Dit voorjaar komt de gemeente Amsterdam met een nieuwe aanpak om de overlast van bedrijfsafval tegen te gaan. Dat maakte de gemeente bekend na vragen van de SP in de gemeenteraad. Met name bedrijven in het centrum dumpen afval op straat.

Bedrijven mogen wekelijks maximaal negen afvalzakken aanbieden. Als bedrijven meer afval hebben, moeten ze een contract afsluiten met particuliere afvalinzamelaars. Veel bedrijven doen dit niet en dumpen hun afval op straat. 

Omdat huishoudelijk- en bedrijfsafval samen op straat liggen, kan het afval moeilijk herleid worden. De regels werken misbruik in de hand volgens de gemeente. Sinds augustus is extra handhaving ingezet voor de uitgaansgebieden Rembrandtpleinbuurt, de Leidsebuurt en het Wallengebied, maar dit is volgens de gemeente geen structurele oplossing. Daarom komt het college dit voorjaar met nieuwe maatregelen. 

Het college heeft de nieuwe aanpak aangekondigd naar aanleiding van vragen van de SP. Fractievoorzitter Erik Flentge is blij dat het college werkt aan een andere manier van het inzamelen van bedrijfsafval. ‘De huidige aanpak van extra handhaven en boetes uitdelen werkt onvoldoende.’